Неуспехът да бъде одобрено началото на преговори за членство с Република Северна Македония (РСМ) подкопава доверието в ЕС.

За това предупреждават в общо изявление евродепутати и техни колеги в Скопие. Те приеха декларация след 18-ата среща на съвместната парламентарна комисия „ЕС-РСМ“ и сесията на Европейския парламент тази седмица.

Декларацията е на съпредседателите на комисията – Билал Касами от името на скопското Собрание и Андреас Шидер от името на ЕП. Шидер, който е австрийски социалдемократ, бе сред вносителите на антибългарска поправка в одобрения вчера доклад за напредъка на РСМ. Изменението обаче бе отхвърлено от депутатите в Брюксел.

В днешната декларация не се споменава името на България. Тя е обаче страната, която блокира преговорите с РСМ заради неуредени спорове около общата история и езика.

Според Касами и Шидер РСМ продължава с реформите и въвежда европейското законодателство в ключови сфери. Но властите в Скопие трябва да обърнат повече внимание на малцинствените етнически групи и общности.

Двамата парламентаристи припомнят на страните членки, че политиката на разширяване на ЕС трябва да бъде движена от обективни критерии, а не от едностранни интереси. Именно затова те призовават за бързо приемане на преговорната рамка с цел избягване на бъдещи забавяния.

Все пак Касами и Шидер са доволни, че докладът бе приет вчера от ЕП с убедително мнозинство. Негов автор е българският евродепутат Илхан Кючюк.