Евродепутати от групите на социалистите и на умерените „зелени“ са внесли неблагоприятна за България поправка в годишния доклад за Република Северна Македония (РСМ).

Това става ясно от справка в сайта на Европарламента.

Поправката гласи следното:

„[Европарламентът] осъжда неотдавнашните провокативни изявления на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България; призовава българските органи да се въздържат от подобни изявления въпреки продължаващата предизборна кампания в България; приветства зрелия и балансиран отговор на тези провокации от страна на правителствените служители на Северна Македония.“

Автори са четирима социалисти и един „зелен“. Сред тях няма нито един българин.

Докладът е изготвен от българския евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Той е посветен на докладите на парламентарната комисия по външна политика за РСМ за периода 2019-2020 г. и трябва да бъде гласуван на сесия на Европарламента на 25 март.

Става дума за инициатива на отделни евродепутати, а не за позиция на целите политически групи, поясни пред Клуб Z източник от ЕП.

Български евродепутати от групата на социалистите ще се опитат да убедят колегите си да изтеглят тази поправка на заседание утре.