Европарламентът прие днес доклада на българския депутат Илхан Кючюк за напредъка на Република Северна Македония (РСМ) по  пътя към членството в ЕС.

Той бе одобрен с голямо мнозинство - 558 гласа "за", 70 "против" и 59 "въздържал се".

16 от 17 български евродепутати подкрепиха доклада. В гласуването не е участвала Искра Михайлова от ДПС и либералната група "Обнови Европа" (ОЕ), става ясно от проверка на резултатите от поименния вот.

Евродепутатите изтъкват, че РСМ е постигнала последователен напредък и поддържа стабилен темп при приемането на реформите на ЕС. Поради това те призовават възможно най-скоро да се проведе първата междуправителствена конференция със страната, която ще отбележи официалното начало на преговорите за присъединяване.

Членовете на ЕП изразяват съжаление, че България и РСМ все още не са постигнали разбирателство по нерешените двустранни въпроси, и ги насърчават да търсят компромис по план за действие от конкретни мерки за преодоляване на тази безизходица. Те припомнят предишните препоръки на ЕП относно дискриминацията срещу граждани, които открито изразяват своята българска идентичност или етнически произход, и отбелязват липсата на напредък в тяхното прилагане.

Гласуването бе предшествено от емоционален дебат в пленарната зала. Той бе предизвикан от внесена от няколко социалисти поправка, критикуваща България заради "провокативни изказвания". Това изменение обаче бе отхвърлено на първото гласуване, състояло се няколко часа по-рано днес. За това допринесе и кампанията, предприета от българските евродепутати сред колегите им в навечерието на вота.

Евродепутатите одобриха днес докладите за напредъка на други три страни от Западните Балкани - Албания, Косово и Сърбия.