Европарламентът отхвърли днес внесената от петима депутати поправка в доклада за Република Северна Македония (РСМ). "За" гласуваха 232-ма души, "против" бяха 353-ма, а 97 се въздържаха.

В нея се осъждаха „провокативни изявления“ на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи РСМ, а властите у нас бяха призовани да се въздържат от подобни изявления „въпреки продължаващата предизборна кампания“. Четирима от вносителите на изменението са социалисти, а един е „зелен“. Те така и не оттеглиха изменението, въпреки кампанията на българските евродепутати.

И петимата вносители гласуваха днес за изменението въпреки опитите на българските им колеги да ги разубедят.

Целият доклад бе одобрен по-късно днес.

Вотът бе предшествано от дебат, който премина през емоционални призиви, нападки и игри на думи.

Докладът за РСМ засенчи обсъжданията на докладите за други три страни от Западните Балкани - Албания, Косово и Сърбия.

Проблемите на РСМ са най-вече заради въздействието на COVID-19 и дипломатическото напрежение с България, изтъкна докладчикът – българският евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“.

Той обаче се надява София и Скопия да възобновят конструктивния диалог помежду си по нерешените въпроси. А оценката на напредъка на РСМ трябва да се извършва редовно въз основа на договорите й със съседите, като един от тях е този с България.

Именно страната ни блокира в Съвета на ЕС даването на дата за първата междуправителствена конференция със Скопие. Мотив бяха неразрешени исторически и езикови спорове.

„Смятаме, че Съветът на ЕС трябва да започне междуправителствената конференция възможно най-бързо. Всяко забавяне ще застраши процеса на присъединяване. Имаме нужда от повече мостове, които ни обединяват. Най-добрият начин за възстановяване на доверието е да се върнем на устоите на договора", заяви Кючюк.

Еврокомисията разчита конференцията да бъде свикана още при португалското председателство, т.е. преди 1 юли. Така каза комисарят по разширяването Оливер Вархей.

По думите му от изключителна важност е договорът между София и Скопие да бъде изпълняван и от двете страни. Вархей призова те да се въздържат от изявления и действия, които биха подкопали по общите интереси на ЕС.

„Все още в РСМ се дискриминира всеки, който заяви своя български произход. Историческата истина е табу, а който я сподели, е подлаган на заплахи, натиск и дискриминация“, заяви Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

След което премина на английски:

„Колеги, най-вече от зелени и социалисти, моля ви, събудете се и отворете очи.“

Той попита словенката Таня Файон, по чиято идея е внесена поправката, дали би било провокация, ако той й каже за убийствата, извършвани от хората на Йосип Броз Тито в Худа Яма, днешна Словения.

„Проблемът не е културно-исторически спор, а потъпкване на основни права като това на свободно изразяване. Над 130 000 са хората с български произход в РСМ. Преди режима на Тито българите  Македония са били мнозинство. Днес ги притискат да не се пишат българи, те живеят в страх. Последният случай е с представителя на РСМ на Евровизия. Единственият му грях е, че декларира българския си произход“, каза Ковачев.

Таня Файон, която говори веднага след него, призова България да преразгледа отношението си към РСМ. Според нея кризата, предизвикана от нашето правителство, само ще застраши процеса на разширяване и присъединяване на други страни.

"Това не е Северна Македония, а Северна Корея"

„Това, уважаеми, не е Северна Македония, а е Северна Корея“, провикна се консерваторът Ангел Джамбазки от ВМРО.

Това е причината за възмущението му от „зелените“ и социалистите. Случвващото се не е в Африка или Азия, а под носа ни в Европа.

„Гоце Делчев, Тодор Александров, Братя Миладинови са българи. Не си позволявайте лицемерието да се правите, че не виждате това драстично нарушаване на правата на българите. Това противоречи на всякаква идея за ЕС за защита на правата. Не можете да промените факта, че до 1944 г. Македония е българска и тя ще остане такава за в бъдеще“, завърши Джамбазки.

Българската блокада е изцяло погрешна, смята австрийският социалист Андреас Шидер, който е сред вносителите на поправката. И би било жалко да се пропилеят толкова много шансове както пред РСМ, така и пред нашата страна и Европа.

По-мек бе тонът на „зелената“ нидерландска евродепутатка Тинеке Стрик – също вносител на изменението. Тя смята, че сегашният двустранен конфликт не бива да пречи на ЕС да изпълни ангажимента си към РСМ.

В подобен дух бе изявлението на хърватския социалист Тонино Пицула. И той е сред вносителите.

Ваксина срещу комунистическия коронавирус

„РСМ не изпълнява договора с България и продължава антибългтарската си кампания. Все още не е осъден геноцидът по време на комунистическия режим“, започна Александър Йорданов (СДС/ГЕРБ).

Той обвини властите в Скопие, че продължават политиката на смяна на идентичността дори на починали българи, борци за свобода.

„Това, г-н Кючюк и г-н еврокомисар (Оливер Вархей – б.р.) са престъпления, а не спор за историята. В Скопие не се говори македонски език, а език на омразата срещу България. Изменението е скандално и обидно за България. Не го подкрепяйте, не обиждайте моята страната“, призова Йорданов.

От полза за фашизирани елементи у нас

Той допълни, че България желае да РСМ да бъде приета в ЕС. Но това трябва да стане, след като тя се ваксинира срещу комунистическия коронавирус от миналото.

Петър Витанов от БСП и групата на социалистите заяви, че макар да не желае да се конфронтира с колегите си от парламентарната група, днес ще говори само като българин.

„Част от предложените днес изменения, вземането на една страна пречи на диалога. В България е предизборна кампания и това се използва от фашизирани елементи. А в РСМ се използва срещу всички с българско самосъзнание“, изтъкна той.

Андрей Ковачев:

Да не се мразим, защото така завещали Тито или Колишевски

„Първо, намирам поправката за изключително скандална. В доклад за страна кандидат да се напада по този отвратителен начин пълноправен член на ЕС и в същото време да се говори, че другата страна била зряла и умерена, и то когато имаме толкова случаи на обиди заплахи... Затова е изключително правилно, че ЕП препотвърди своето желание, искане, препоръка към РСМ да не се дискриминират хора, които публично заявяват своята българска идентичност и произход, и да се преустанови с практиката югокомунизма за фалшифициране на историята. Имаме обща българска история – така е записано в договора. Трябва да сме горди с общите ни предци.“

Така коментира пред журналисти резултата от гласуването Андрей Ковачев.

Той сподели, че е два дни неуморно е водил кампания сред колегите си от всички политически групи, за да ги убеди да гласуват против поправката.

„Имаме общи неща, а не да се мразим, защото Тито или Колишевски ни били завещали да се мразим и искали да се разделяме“, продължи Ковачев.

И изрази задоволство от поражението, претърпяно от социалистите и „зелените“ в ЕП. Те не са прави, колкото и да мислят, че защитават европейските ценности. Такива обаче не са лъжата и дискриминацията. И ако някой иска да бъде българин, не може да бъде охулван с такива грозни думи, както сега правят в РСМ.

Ковачев призова властите в Скопие и премиера Зоран Заев да положат усилия за преодоляване на дискриминацията спрямо българите.

Той обаче смята, че няма изгледи междуправитествената конференция да започне преди 1 юли, както пожела еврокомисарят Оливер Вархей. Причината е, че в Скопие трябва да направят важни стъпки, залегнали в договора със София.

„В него са записани два основни елемента – обща история и работа на комисията, основана на историческите избори от съответната епоха, а не на интерпретацията, и не, г-н Заев, на мултиперспективността на историята, която искате да ни представите - че в едно историческо време на едно и също място са живеели етнически македонци и етнически българи и те са били едва ли не едни и същи хора с раздвоение на личността“, каза още Андрей Ковачев.

И уточни, че тези хора са се определяли като българи от Македония. Това е исторически факт и така трябва да бъде прието.

Той бе категоричен, че днес никой не отрича македонската национална идентиност, каквито коментари вече се появили по адрес на българските евродепутати.

Илхан Кючюк пред Клуб Z

Борисов можеше да достави ваксини в Северна Македония преди Вучич

Премиерът Бойко Борисов можеше да отиде в Северна Македония много по-рано от сръбския президент Александър Вучич и да покаже своето братско отношение към братския народ, като предостави ваксини срещу COVID-19.

Това заяви специално за Клуб Z докладчикът за РСМ Илхан Кючюк.

Той бе помолен да коментира думите на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, че Комисията трябва да заеме своето място на Западните Балкани. И едно от нещата, които тя трабва да направи, е да достави ваксини за нуждаещите се страни в региона.

„Това има своето символично значение и в политиката. А със сигурност ще има историческо значение. Ако Борисов иска да влезе в историята, това беше пътят“, допълни евродепутатът.

Един технически доклад може да се превърне в много емоционален. Така Кючюк коментира част от изказванията по време на днешния дебат.

„Евродепутатите имат свободен мандат. Не влизам в полето да цензурирам това, което някой е казал. Не съм съгласен с депутатите от крайната десница. Категорично възразявам срещу поведението на колегите от партията на Марин льо Пен. О никога не бих им отрекъл демократичното право да правят предложения, да се изказват в зала и свободата да го правят по начина, по който преценят“, каза той.

Колкото до доклада за РСМ, в който са се вплели толкова български съдби, той няма как да бъде безразличен и на обществеността, и на политиците у нас, смята либералът.

Исторически погледнато, България и РСМ са двете най-близки държави. И логиката показва, че те трябва да бъдат най-близките помежду си в ЕС.

„Затова нарушеното доверие трябва да бъде възстановено и да се върнем към устоите на договора (от 2017 г. - б.р.). Той поставя ключовия въпрос за общото минало, но създава и платформа за решаване на съвременните реалности. Това минава през цифровизацията, инфраструктурата, свързаността. Това е целта на политиката“, обобщи Кючюк.