Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Столичната община незабавно да бъде включена в електронната форма на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия - за това настояха общинските съветници от "Демократична България" Яна Тодоранова и Методи Лалов.  

На 18 март "Демократична България" поиска от Централната избирателна комисия (ЦИК) да въведе единна електронна форма, с която хората под карантина заради коронавирус да заявяват гласуване с подвижна избирателна кутия на изборите на 4 април 2021 г. От ЦИК отговориха, че ДАЕУ предоставя подобна услуга, която следва да бъде използвана от хората в нужда.

Искането си към столичния кмет Тодоранова и Лалов отправят, след като установяват, че на единния портал за достъп до електронни административни  услуги на ДАЕУ, в полето на електронната форма, отнасящо се до кмета на съответната община - адресат на заявлението, фигурират стотици общини, но по необясними причини не и Столична община (СО). Поради това изпращането на заявление до кмета на най-голямата община в България чрез портала на ДАЕУ е невъзможно.

Тодоранова и Лалов настояват и за незабавното свикване на извънредно заседание на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация, на което г-жа Фандъкова да отговори на следните въпроси:

  • Предприемани ли са действия, кога и какви от страна на администрацията на кмета, СО да бъде включена в електронната форма на портала на ДАЕУ за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия? Следва да бъдат приложени и всички доказателства за извършеното по този въпрос.
  • Ако не са били предприети действията по т. 1, какви са причината и мотивите за това?

"Действително, на сайта на СО е предвидена възможност за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия по електронен път, но гражданите, които използват услугите на ДАЕУ, ще останат с впечатление, че изобщо не могат да подадат електронна заявка, когато адресат е СО" – се казва в искането на двамата общински съветници.

Пълното искане можете да видите ТУК.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.