„Демократична България“ отправи искане към Централната избирателна комисия да въведе единна електронна форма, с която хората под карантина заради коронавирус да заявяват гласуване на изборите на 4 април. Предложението на формацията е тази форма а бъде достъпна на сайта на ЦИК. 

„В момента трябва да изпратиш имейл до общината си и да изпратиш сканиран формуляр. Това е подигравка. Искаме единен електронен формуляр, удобен за всички”, заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Към днешна дата под карантина в страната има над 50 хиляди души - болни от COVID-19 и техни близки, с които са били в контакт. Ръстът на болните, заради който днес бяха обявени нови ограничителни мерки, ще има като пряк ефект увеличаване на хората, които ще трябва да гласуват в подвижна избирателна секция. ЦИК е оставила възможността да се заявява по електронен път гласуване с подвижна урна в ръцете на общините и то само ако те са създали форма за това. В България има 265 общини. Това означава подаване на заявления на куп различни места, което ще е съпътствано и от различна организация, различни електронни адреси, различни формуляри и др. 

„За да не зависят хората от волята на този или онзи кмет, от този или чиновник, за да е на едно място процесът и всички хора да знаят къде и по какъв начин могат да заявят желанието си, е необходима една централизирана електронна форма”, коментира юристът Надежда Йорданова, която е и кандидат за депутат от "Демократична България".

От обединението се мотивират и че когато процесът е оставен на отделните кметове, значителна част от информацията ще се обработва ръчно и това ще доведе до затруднения и за гражданите, и за администрацията.

Писмото до ЦИК може да видите ТУК

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!