Американската компания Facebook готви своя версия на масовия аудиочат в стила на приложението Clubhouse, съобщи Engadget. Това ще е всъщност нова функционалност на чат-програмата им Messenger - Messenger Rooms.

През последните няколко месеца ексклузивното приложение Clubhouse за iPhone и iPad стана изключително популярно - донякъде и заради факта, че то все още допуска само потребители, поканени от вече съществуващи потребители. Приложението предлага възможност за масови онлайн аудио лекции, речи, дебати и пр., като дава възможност едновременно за конферентен разговор и излъчване - нещо, което досега се постигаше с комбинация от програми.

Софтуерният инженер Алесандро Палуци е открил код в програмата Messenger, който дава идея как би изглеждала същата функция в чат-приложението на Facebook.

Потребителите ще могат да създадат стая с видео, стая само с аудио, и стая с излъчване на аудио на живо за слушатели. На практика Messenger ще конкурира и Zoom, приложението за конферентни разговори, чиято популярност избухна по време на пандемията.

Не е ясно какви лимити ще имат разговорите в Messenger Rooms. Досегашната версия на "стаите" позволява до 50 души, но без опцията за живо излъчване. Zoom пък ограничава разговорите в безплатната си версия до 40 минути, което е стандартно и за много други подобни приложения.

Messenger Rooms обаче ще има и друго предимство пред Clubhouse и Zoom - живото излъчване ще може да бъде гледано и от хора в социалната мрежа, без въобще да отварят приложението.

Руското приложение Telegram, което вече е с централа в Дубай, за да избегне руската цензура, също готви подобна функция с аудиоканали - като към тях прикрепя и стандартното си криптиране от-край-до-край, заради което чат-програмата стана толкова популярна.