Основателят на Tesla и SpaceX Илон Мъск покани днес руския президент Владимир Путин на разговор в онлайн приложението Clubhouse.

Мъск първо тагна официалния акаунт на Кремъл със съобщение:

"Бихте ли се включили за разговор в Clubhouse?"

После пуска втори туит, на руски - "за мен ще бъде голяма чест да поговоря с Вас".

За какво Мъск иска да разговаря с Путин е мистерия.

Любопитно е приложението, което Мъск предлага за този разговор.

Какво е Clubhouse?

Clubhouse, апликация за iPhone (и засега само за Apple-ски продукти), се появи миналата година. По естество е чат, в който се общува само с аудио. 

Налице са обаче две особености. Едната е, че всеки чат е "стая", в която могат да влизат и да слушат и други потребители. Другата е, че човек не може просто да си свали приложението от App Store и да го ползва - трябва да е получил покана от някой, който вече го има.

Това го превръща в чат за знаменитости през последната година, сред които актьори, телевизионни водещи, музиканти и бизнесмени. Приложението се ползва от Джаред Лето, Опра Уинфри, Марк Зукърбърг. Политиците, ползвали го до момента, нямат особен късмет - като премиера на Тюрингия, който призна в изтекъл разговор през приложението, че се е забавлявал със игрички докато канцлерката Ангела Меркел е правила официално изявления за пандемията.

Clubhouse бе бързо блокирано в Китай.

Путин е сред най-консервативните световни лидери по отношение на новите технологии. Русия се стреми да догони Поднебесната империя по отношение на контрола на Мрежата в територията си, а самият президент неведнъж е посочвал, че не ползва Интернет или смартфони. Все още няма отговор от Кремъл на поканата