Подобно на Amazon и Apple и служители на Facebook са слушали случайно подбрани записи на потребители, признаха от социалната мрежа.

За разлика от другите две компании, които са преслушвали гласови команди към популярните си дигитални асистенти Alexa и Siri, хората на Зукърбърг са изслушвали разговори между двама потребители (или повече), направени през чат-програмата на социалната мрежа - Messenger.

Компаниите твърдят, че това се прави само с цел подобряване на услугата и се слуша минимална случайна подборка от записи. Но и според специалистите, и според потребителите, това води до огромни рискове за сигурността и е потенциално навлизане в личното пространство. Досега всяка компания, която си признаваше, моментално обявяваше, че прекратява тази дейност.

От Facebook обявиха, че са спрели още преди седмица. Това обаче не спря акциите на компанията да получат удар - закратко. До края на борсовия ден вчера те пак се бяха покачили с 1%. Макар поредицата скандали за сигурността на личните данни да удря Зукърбърг и компанията му, обикновено тя бързо се възстановява.