В обвинителния си акт срещу Цветан Панков, Кирил Ванков и Десислав Такев прокуратурата е допуснала съществени процесуални нарушения и това е довело до ограничване на правата и на тримата подсъдими.

Това постанови днес Специализираният наказателен съд, прекрати делото още на предстартовото разпоредително заседание и го върна на прокуратрата. Заседанието бе при закрити врати, а интересна подробност е, че единият от прокурорите е предложеният на Лаура Кьовеши за европейски делегиран прокурор - Венцислав Фердинандов.

Делото е прелюбопитно и с това, че Панков и Ванков са бивши шефове на отдел "Наркотици" в ГДБОП и на сектора със същия ресор. Такев според прокуратурата е помагал да се взимат подкупи. А отначало към двамата (за да има ОПГ са "нужни" трима), бе друга обвиняема - жена.

Ударът срещу "бопаджийската" банда бе анонсиран на пресконференция лично от Иван Гешев и тогавашния министър Младен Маринов на 26 юни 2020 г. А отделно след 2 дни - и от говорителката на Гешев - Сийка Милева.

Това пряко рефлектира върху директора на цялата служба Ивайло Спиридонов - той хвърли оставка. Иначе Спиридонов бе сочен в продължение на десетилетия (още от Сектор "Убийства" и СДВР) за човек, безапелационно верен на премиера Бойко Борисов в службите. 

По време на мерките за неотклонение се появи информацията, че основен свидетел срещу Панков и Ванков е бил т. нар. Радо Ланеца - Радмил Ранов, на чиито показания явно са се доверили разследващите, нищо че той самият е издирван като лидер на ОПГ. И след това отново е в неизвестност...

Прокуратурата твърдеше, че двамата висши полицаи са взимали рушвети, за да осигуряват "чадър" над престъпни наркогрупи.

"Подкупите, вариращи от 20 000 до 50 000 лв. месечно, били искани и получавани като "хонорар" за осигуряване на протекции - затрудняване или осуетяване на разработки на отдела срещу дадената наркогрупа, предприемане на действия и образуване на досъдебни производства срещу нейни конкуренти, предоставяне на информация за подготвяни полицейски операции с цел укриване на доказателства и на участници в престъпната дейност", твърдяха разследващите.

Цветан Панков бе задържан и с белязани пари, а снимки от събитието бяха разпространени от пресцентъра на държавното обвинение.

Обвинителният акт бе внесен на 26 февруари т.г. и съдът скоротечно насрочи делото за днес. Сега то ще тябва да изчака преработен обвинителен акт и евентуално да стартира пак.

Цветан Панков е защитаван от трима адвокати - Иво Найденов, Милен Пейов и Георги Вълканов. Ванков пък се е доверил на друг известен топадвокат - Константин Симеонов.