"Засегнат е международният авторитет на страната ни, заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали контакт с чужди служби. В резултат на престъпната дейност са били провалени редица производства в страната и чужбина, заради предоставяне предварителна информация за разследвания".

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг днес по повод операцията по задържане на висши служители на МВР заради подкупи и покровителстване на групи за наркотрафик, които са били част от организирана престъпна група. В петък бе огласено, че висши полицаи, начело с шефа на отдел "Наркотици" в ГДБОП, са задържани.

Случаят доведе до оставките на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов и зам.-главния секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Акцията е на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР и държавното обвинение, като по думите на Милева до разплитането на случая е чрез свидетел, който в годините е бил изнудван и е давал подкупи. 

"Дейността на групата е била в няколко направления: получаване на подкупи от лица, занимаващи с наркотрафик, т. нар. осигуряване на чадър. Второто направление е получаване на подкупи за неутрализиране на конкуренти в наркотрафика. Третото - предоставянето на предварителна информация по различни разследвания", каза още Милева, като няколко пъти подчерта за осуетяването включително и на международни разследвания.

 
Прокуратурата иска постоянен арест за двамата висши антимафиоти Цветан Панков - шеф на отдел "Наркотици" в ГДБОП, и на Кирил Ванков. Според обвинението срещу заплащане те са покровителствали престъпни групи за трафик и разпространение на наркотици. Постоянен арест ще се иска и трети служител, който е бил свръзката с наркобандите.

В групата има и четвърти разследван. Той не е служител на МВР, представял се като сътрудник на американската агенция за борба с наркотиците ДЕА и е притежавал фалшива карта на Международна полицейска асоциация, стана ясно днес. 

По думите на Милева уличените в престъпления и участие в организирана престъпна група висши полицаи са били и контактната точка с европейските ни партньори, Европол и т.н. Цанков и Ванков демонстрирали, че не се разбират помежду си, което също било част от схемата - единият фиктивно изготвял доклади за разследвания, а другият обещавал "на клиентите" помощ и съдействие, се разбра от подробностите, предоставени от разследващите органи.

"Членовете на ОПГ (които са от МВР - б.р.) успяваха да се укрият от органите на МВР, използваха преки телефони и интернет приложения за комуникация. Началникът на сектор "Наркотици" поиска сума от 10 000 лв. като сам указа къде да бъде предадена сумата. В петък в гъста местност в кв. "Захарна фабрика" бе задържан с част от поисканата от него сума", добави говорителката на главния прокурор.