Директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" главен комисар Ивайло Спиридонов обяви оставката си в обръщение на сайта на институцията днес. По-рано днес премиерът поиска оставката му.

Оставка подаде и зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Спиридонов очаквано посочва като причина "днешният случай" - ареста на двамата най-големи шефове в ГДБОП, отговарящи за противодействие на наркотрафика, и още един полицай са арестувани за получаване на подкуп. Задържани са началникът на отдела за борба с наркотрафика Цветан Панков, началникът на сектора Кирил Ванков и още един служител от дирекцията. Размерът на подкупа не бе обявен, но ставало въпрос за дългогодишна престъпна дейност по "опъване на чадър" над бандитски групи.

"През изминалите пет години всички работихме усилено за възстановяването на ГД "Борба с организираната престъпност" и изграждането на позитивния й облик сред българското общество, така и сред международните партньори", отбеляза Спиридонов.

И заявява, че са преодолени "редица предизвикателства", БОП-аджиите били "целеустремни и последователни", за което говорят високите резултати в борбата с организираната престъпност. А оттеглянето си определя като "морален и логичен акт". За финал благодари на колегите си за съвместната работа.

Спиридонов е в системата на МВР от 1993 г., бил е разузнавач в сектор "Убийства", началник, началник на "Криминална полиция", по-късно временен директор на СДВР. През 2014 г. поема дирекция в ГДБОП, а от февруари 2015 г. е директор на цялата институция.