Двамата висши антимафиоти, задържани заради подкупи и работа в полза на наркогрупи - според твърденията на прокуратурата,  остават в ареста. Според съда, който днес гледа мерките за неоткронение на  Цветан Панков и Кирил Ванков от ГДБОП, двамата могат да извършат престъпления навън, ако не са в ареста, както поиска държавното обвинение.  

Според прокуратурата има висока степен на обществена опасност и е възможно обвиняемите да повлияят на свидетели, ако са на свобода.  

Обвиняемата Василена Фикирийска, също служител на МВР, остава без мярка, защото според съда нямала отношение към групата, съобщи Нова тв. Тя е била посочена от прокуратурата за интимна приятелка на Панков. Според защитата й тя е обвиняема само, за да има обвинение за организираната престъпна група, в която по закон трябва да участват повече от 2 лица. И тримата обвиняеми настояха пред съда да им бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. 

По-рано пред съда Цветан Панков заяви, че са искали по-лека мярка за неотклонение от задържане под стража. Защитата му заяви, че той има множество отличия, а срещу него и колегите му свидетелстват престъпници. Имал и високо кръвно. 

Издирваните Радо Ланеца и Весо Паяка са свидетели срещу арестуваните висши полицаи от ГДБОП, които бяха уличени от държавното обвинение в подкупи, чадър върху дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик. Това стана ясно по време на гледането на мерките за неотклонение на антимафиотите  Цветан Панков, Кирил Ванков и още един служител от МВР, за които по-рано днес прокуратурата съобщи, че иска постоянен арест.

Шефът на отдела "Наркотици" в ГДБОП бе арестуван в петък на място при получаване на подкуп. Той и още трима души за участвали в организирана престъпна група, която срещу облаги е осъществявала чадър, "удряла" е конкуренти и е доставяла изпреварваща информация по акции срещу наркотрафика, стана ясно по-рано днес от думите на говорителната на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева. Като дейността е осуетявала не само операции в България, но и в чужбина.

Панков и Ванков са работили по разбиването на бандата, свързана с двамата настоящи свидетели през август 2019. Ланеца и Паяка се издирват оттогава, включително и с европейски заповеди за арест - според публикациите от миналата година. 

Делото срещу тяхната организирана престъпна група още не е тръгнало. 

Двамата издирвани за наркотрафик на 24 юни излизат от нелегалност и са разпитани от съдия за дейността на обвинените полицаи. Прокурорът останал изненадан, че са подсъдими и издирвани и веднага са прибрани в ареста, съобщава "24 часа". 

Соченият като лидер на една от най-големите групи за наркоразпространение у нас – Стъкларя, пък е човекът, подал сигнал, че е изнудван от антимафиотите, съобщи бТВ.

В дома на Цветан Панков – вече бивш шеф на отдел „Наркотици“ в ГДБОП, са намерени белязани пари. Третият участник в групата - Василена Факирлийска, е била касиер, твърдят разследващите. Четвъртият участник е бил посредник, той е с парична гаранция.

"Всички тези свидетели са ни много ядосани за това, което правим. Не позволявайте на организираната престъпност за се саморазправя така с нас", заяви пред съда Кирил Ванков, началник сектор в отдел "Наркотрафик" в ГДБОП.