Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) започна задълбочена оценка на данните за антителата бамлавинимаб и етесемиваб, разработвани от американската фармацевтична компания „Ели Лили“. Целта на производителя е те да бъдат използвани в комбинация за лекуване на COVID-19. 

Оценката ще включва и отделното използване на бамлавинимаб.

Решението за започване на процедурата е въз основа на предварителните резултати от две изследвания. Едното е за способността на лекарствата в комбинация да лекуват  COVID-19, а другото – при използване само на бамлавинимаб.

От ЕАЛ уточняват, че все още не са извършили цялостна оценка на на данните и че е твърде рано да бъдат правени каквито и да било заключения за съотношението между ползите и рисковете на лекарствата.

Европейският регулатор започна да оценява първата партида неклинични данни от изследвания върху животни. Ще бъдат проверени всички данни от лекарствата, включително от клинични изпитания, когато те станат налични. Задълбочената оценка ще продължи до събирането на достатъчно доказателства в подкрепа на подаването на молби за достъп до пазара.

Как се очаква да действат лекарствата

Бамлавинимаб и етесемиваб са две моноклонални антитела, действащи срещу COVID-19. Това е вид протеин, предназначен за прикрепване към специфична структура, наречена антиген. В случая антигенът е шиповият протеин SARS-CoV-2. Двете антитела се прикрепват към него на две различни места. Когато това се случи, вирусът не може да прониква в клетките на тялото. Тъй като антителата се прикрепват към две различни части на протеина, комбинираното им използване може да има по-голям ефект, отколкото ако това става поотделно.