Папа Франциск осъди днес в Багдад жестокостите на групировката "Ислямска държава" (ИД), извършени през 2014 г. срещу язидското малцинство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не бих могъл да не спомена язидите, станали невинни жертви на безумни и нечовешки жестокости. Те бяха преследвани по религиозни причини, а самата им идентичност и оцеляване бяха поставени под заплаха", каза Светият отец по време на разговор с висши иракски представители. Хиляди язидски жени бяха превърнати в сексуални робини на ИД, припомня агенцията.

По време на срещата си с представителите на иракските власти папата ги призова също така да се "борят с бича на корупцията, злоупотребата с власт и нарушаването на закона", визирайки проблемите на страната с корупцията.

"В същото време трябва да изградим справедливост, да засилим честността, прозрачността и да укрепим институциите", добави папата, който се обяви в подкрепа на иракските демонстранти по време на удавените в кръв протести срещу корупцията в края на 2019 г.

Папа Франциск отправи апел към иракските власти "никой да не бъде смятан за гражданин втора категория" в мюсюлманската страна, където християните са по-малко от един процент от 40-милионното население.

"Необходимо е да се осигури участието (в делата на страната - бел. ред.) на всички политически, социални и религиозни групи и да се гарантират основните права на всички граждани", каза Светият отец.

Той апелира иракчаните да зачитат религиозните малцинства и да ги смятат за "ценен ресурс", който да бранят, а не за пречка, която трябва да отстранят. Франциск отправи призив за толерантност и братство и заяви на иракския президент Бархам Салих и други иракски представители, събрали се в президентския дворец в Багдад, че хората от всички вероизповедания трябва да се ползват със същите права и защита, както шиитското мюсюлманско мнозинство, отбелязва Асошиейтед прес.

"Само, ако се научим да гледаме отвъд различията и да приемаме един друг като членове на едно и също човешко семейство, ще можем да започнем ефективен процес на възстановяване и да оставим на идните поколения по-добър, справедлив и хуманен свят", допълни папата.

Първото в историята посещение на папа в Ирак съвпада с тежък за разрушената от войни страна - пардемия, икономическа криза, зачестили въоръжени нападения от поддържани от Иран групировки, протести против неравенството и корупцията.

Папа Франциск почете днес в Багдад и паметта на над 50-те жертви на кървавото нападение, извършено преди повече от десет години в багдадската катедрала Света Дева Мария Застъпница, предаде Асошиейтед прес.

Папата посети храма броени часове, след като пристигна в иракската столица. При влизането си в катедралата той беше посрещнат с химни и с цветя в цветовете на Ватикана - жълто и бяло.

В храма той отправи молитви за жертвите на кръвопролитието от 31 октомври 2010 г. Тогава ислямисти откриха огън по богомолците и убиха 58 души, сред които близо 50 католици. Ватикана гледа на тези жертви като на мъченици и обмисля да ги обяви за блажени - първа стъпка преди евентуалното им обявяване за светци.

"Смъртта на тези хора ни напомня силно, че разпалването на война, изпитването на омраза, насилието или проливането на кръв са несъвместими с истинското религиозно учение", каза Франциск на срещата си в храма с местни свещеници, семинаристи и монахини.

Папата подчерта, че иракските християни са страдали през годините на война, икономически трудности и преследвания и прикани иракската католическа общност, колко и малка да е, "да продължи да обогатява живота на обществото като цяло".

Визитата на папата в катедралата протече при засилени мерки за сигурност. Извън храма стотици иракски полицаи с леки стрелкови оръжия бяха направили плътен кордон, ограничаващ достъпа на минувачи.