Най-малко 10 ракети бяха изстреляни днес по военна база в Ирак, където са разположени войници от предвожданата от САЩ коалиция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ракетите са ударили базата "Айн ал-Асад" в провинция Анбар в 07:20 ч. тази сутрин, каза говорителят на коалицията полковник Уейн Марото.

Няколко от тях са улучили отделението, където се намират американските войници от международната антиджихадистка коалиция, уточниха иракски и западни източници по сигурността, предаде Франс прес.

По-късно стана ясно, че е загинал американски доставчик. Говорителят на щатското министерство на отбраната Джон Кърби каза, че той е получил сърдечен проблем, докато се е криел от обстрела, и е умрял малко след това. По думите му няма пострадали военни при обстрела срещу база "Айн ал-Асад" в западната провинция Анбар.

Това беше първото подобно нападение, откакто САЩ атакуваха цели на свързани с Иран милиции по иракско-сирийската граница миналата седмица. Никой не е поел отговорност за ракетния обстрел, извършен два дни преди планираното пристигане на папа Франциск в Ирак.

Папа Франциск заяви, че ще отиде на планираното си посещение от 5 до 8 март в Ирак, въпреки ракетния удар, предаде Франс прес.

"Ще отида в Ирак на поклонение", каза днес папата след традиционната си аудиенция.

Той подчерта, че иска да се срещне с иракския народ, "който толкова много е страдал" и с тамошната "мъченическа Църква".

"Моля ви да се молите за това пътуване. Иракският народ ни очаква, той очакваше и Йоан Павел Втори, на когото беше забранено да отиде. Не може да разочароваме един народ втори път", добави аржентинският папа.

По този начин Франциск възнамерява да спази обещанието на поляка Йоан Павел Втори, който през 1999 г. се отказа да посети Ирак след неуспешни преговори с тогавашния президент Саддам Хюсеин.

Папа Франциск заяви това няколко часа след ракетния обстрел на база с американски войници в Западен Ирак, в който беше убит цивилен подизпълнител.

Вчера ръководителят на пресслужбата на Ватикана Матео Бруни каза, че папата вероятно ще ползва бронирана кола при посещението си в Ирак. Той обаче отбеляза, че за мерките за сигурност се грижи страната домакин.

Папата ще се среща с по неколкостотин души в Багдад, Ур, Мосул и с малко повече в Каракош, добави Бруни.

"Папата каза, че е важно и хората да го видят по телевизията и да знаят, че е в страната им", добави той.