В България вече е пристигнала нова пратка от ваксини на американската компания "Модерна", те са разпределени и утре започва работата с тях, съобщи тази вечер министър-председателят Бойко Борисов. Той участва във видеоконферентна среща на върха на Европейския съюз, посветена на ваксините и мерките срещу пандемията.

В събота се очаква още една пратка, която веднага ще бъде разпределена между районните здравни инспекции. Днес ваксинираните в България са били над 17 000, а вчера - близо 21 000, каза премиерът във видеоизявление, поместено в профила му във фейсбук.

Днес Военномедицинска академия спря т.нар. зелени коридори за желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 поради изчерпване на ваксините.

"Аз вярвам в интелигентността на българите и в чувството за самоконтрол", заяви също Борисов, обосновавайки решението си от 1 март да започне разхлабване на ограничителните антиепидемични мерки.  "Като даваме възможност на ресторантите да работят, това не означава, че всички трябва да отидат на ресторант и да се заразяват".

"Нашите показатели са доста по-добри отколкото на всички държави, които са с пълен локдаун", каза министър-председателят.

Борисов каза, че колективното договаряне на ваксините от Европейския съюз е било най-доброто решение, особено за по-малките държави членки като България.

"Общият европейски подход за ваксиниране е най-доброто, което е направил Европейският съюз", каза той. "Не си представям, ако всяка държава членка трябваше самостоятелно да договаря и да доставя ваксини, как щяхме да се справим".

Той отбеляза конкуренцията на трети страни като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания при преговорите с фармацевтичните гиганти.

"Нашият общ европейски подход дава до момента изключително добри резултати", добави Борисов.

"Да бъдем максимално твърди с фармацефтичните компании да си използват капацитетите и да си спазват договорите", каза премиерът.

Той припомни, че всички държави членки са платили както за разработката, така и за производството и доставката на ваксините.

"Сега не е честно те за бъдат давани на други страни", посочи министър-председателят, визирайки държави извън ЕС.

Той заяви, че ЕС трябва да бъде готов да отговори на всеки следващ пандемичен взрив с производство на милиарди дози ваксини.

Борисов подкрепи и идеята за "бързи коридори" за пътуване в ЕС за тези негови граждани, които са ваксинирани или са преболедували и имат имунитет. 

"В същото време обаче е важно хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват", добави той.