Министерството на здравеопазването реши да повтори отново какви са стъпките за ваксинираните (напълно с две дози от някоя от трите ваксини, които се прилагат към момента в страната - на „Пфайзер“/„Бионтех“, „Модерна“ и „АстраЗенека“) да получат сертификат.

Вариантите в общи линии са два.

Първият е да ви го разпечатат там, където са ви имунизирали - при личния лекар (това все още не е вариант, защото джипитата от два дни започнаха да ваксинират, а и имат недостиг на дозите, които стигат до тях. Ситуацията трябва да се промени през следващите седмици), или от ваксинационния пункт, където са ви сложили дозите.

Другият вариант не изисква разкарване и би трябвало да е по-бърз. За него обаче има едно много важно условие - да имате КЕП, т.е. квалифициран електронен подпис. С него ще можете да влезете в пациентското си досие, където се намира и сертификатът.

Ето и указанията на здравното министерство:

Как да получа сертификат, доказващ че съм имунизиран срещу COVID-19 

- Всеки, който има издаден КЕП (квалифициран електронен подпис) на свое име, може да достъпи пациентското си досие на електронен адрес https://his.bg/, от меню „АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО“, подменю „МОЕТО ПАЦИЕНТСКО ДОСИЕ“. След успешен вход сертификатът се разпечатва от раздел „ИМУНИЗАЦИИ“.

- Гражданите без електронен подпис могат да поискат своя сертификат от избрания от тях личен лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината.
  Сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати всякакви злоупотреби;  

Българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите - членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света;    

Сертификат за имунизация срещу COVID-19 лицата могат да получат след приложена втора доза от ваксината.

Как да получа сертификат, доказващ че съм имунизиран срещу COVID-19❓ ✅ Всеки, който има издаден КЕП (квалифициран...

Публикувахте от Министерство на здравеопазването в Сряда, 24 февруари 2021 г.