Ограничителните марки за маловажни пътувания в ЕС вероятно трябва да останат в сила, за да бъде спряно разпространението на COVID-19.

Такова мнение изказва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в своето писмо-покана до ръководителите на страните членки. То е за насрочената на 24-25 февруари видеоконференция на върха на ЕС.

От съществено значение обаче остават движението на стоки и услуги, както и ролята на „зелените“ коридори, допълва Шарл Мишел. Трябва да бъде намерен и точният баланс между това и ограничаването на пътуванията.

Приоритет на ЕС трябва да бъде ваксинирането на цялата му територия. Това означава ускоряване на процеса на одобряването на ваксините, както и на производството и доставката им. Трябва да бъдат гарантирани също така предсказуемостта на доставките и спазването на ангажиментите от страна на фармацевтичните компании.

Голямото предизвикателство сега е появата на варианти на коронавируса, продължава Мишел. Затова ЕС трябва да подобри капацитета си за секвениране (едновременно определяне на пълната ДНК последователност на човешкия геном – б.р.) и подготовка за актуализиране на ваксините.

Освен това страните членки трябва да продължат работата си по определянето на общ подход към ваксинационните сертификати.

Шарл Мишел предлага всички тези въпроси да бъдат обсъдени утре, в първия ден от видеоконференцията.

А на 25 февруари към ръководителите на страните членки ще се присъедини генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Вторият ден ще започне с обсъждането на сигурността и отбраната и ще бъдат разменени мнения за сътрудничеството между ЕС и пакта.

Върховният представител за външната политика ще информира участниците за стратегическия компас на ЕС, чиято цел е разработването на военна автономия на Съюза. Ще бъде отделено време и за кибератаките и хибридните заплахи.