Международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ е отнела на руския опозиционер Алексей Навални статута на „затворник на съвестта“, след като е била „бомбардирана“ с писма за негови ксенофобски изказвания в миналото, от които той не се е отказал, съобщи Би Би Си.

Говорител на организацията в Москва е казал, че вълната от молби Навални да бъде изваден от списъка може би е част от кампания за дискредитиране на най-популярния критик на президента Владимир Путин и на призивите на „Амнести“ той да бъде освободен от затвора.

Но след проверка организацията е заключила, че изказвания на Навални отпреди 15 години, включително и видео, в което той сравнява имигрантите с „хлебарки“, съдържат „реч на омразата“, която е несъвместима с етикета „затворник на съвестта“.

„Имахме твърде много молби, не можехме да ги пренебрегнем“, казва Александър Артемев, говорител на организацията, цитиран от Би Би Си.

„Амнести“ припомни, че е взела „трудното решение“ да не определи като „затворник на съвестта“ и вече покойния Нелсън Мандела, носител на Нобелова награда за мир, заради присъдата му по обвинения в саботаж и въоръжена борба с срещу режима на апартейда в Южна Африка.

Навални има противоречива политическа биография. Първоначално той членува в опозиционната либерална партия „Яблоко“, откъдето е изключен през 2007 заради участието му година по-рано в т.нар. Руски марш - крайнодясно шествие. Няколко месеца след изключването му Навални основава патриотичното движение „Народ“ и заявява, че национализмът е „една от ключовите, определящи точки“ в неговата идеология. Скоро движението му се обединява с други крайни националистически формации - „Движение срещу незаконната имиграция“ и „Велика Русия“.

Навални подкрепя руската намеса в Грузия през 2008 г., благодарение на която сепаратисти откъсват от нейната територия анклавите Абхазия и Южна Осетия и установяват там режими, признати само от Москва. Той призовава за изгонване на всички грузинци от Москва и от Русия, публикува видео, в което сравнява мюсюлманите от Кавказ с „хлебарки“ и се присъединява към кампания под наслова „Спрете да храните Кавказ“. Той не осъжда и анексията на Крим от Русия през 2014 г., заявявайки, че полуостровът „не е сандвич с шунка“, който да вземеш и да върнеш“. 

Днес Навални казва, че повече не би си служил с такава реторика, но никой не го е чул да се разкае заради нея.

След 2010 г. той вече има ново амплоа - борба с корупцията, през 2011-а основава своя Фонд за борба с корупцията, през 2017 г. организира серия от антикорупционни протести, които го открояват като основен опонент на Путин. За това помага и лишаването му от възможност да се кандидатира на президентските избори през 2018 г.

Навални в момента е в затвора, където излежава ефективна присъда, с която руски съд замени предишната му условна за измама от 2014 г., защото той не изпълни условията на изпитателния срок, докато се лекуваше в Германия от август м.г. до януари. Това стана след опита да бъде отровен по време на пътуване в Сибир миналото лято.

Негов филм за резиденция на Путин близо до руския черноморски бряг имаше 100 милиона гледания в ютюб непосредствено преди процеса. Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) беше определил присъдата срещу Навални от 2014 г. за незаконна и наскоро настояваше Русия да го пусне на свобода. Москва отказа, наричайки искането на съдиите в Страсбург „намеса във вътрешните работи“.

По принцип решенията на съда са задължителни за Русия по силата на членството ѝ в Съвета на Европа.