Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Външните министри на страните членки от ЕС ще обсъдят утре на срещата си в Брюксел действия по повод поредната присъда срещу руския опозиционер Алексей Навални.

Това става ясно от съобщение в туитър на върховния представител на Съюза за външната полипика Жозеп Борел.

На апелативна инстанция вчера бе потвърдена присъдата за икономически престъпления на критика на Кремъл, която е 3 години и половина лишаване от свобода. На 2 февруари тя бе преобразувана от условна в ефективна.

Това дело се точи още от 2012 г. То е заведено от руския клон на френската козметична компания „Ив Роше“.

През 2017 г. Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург постанови, че в хода на делото е нарушено правото на Навални и другите обвиняеми на справедлив процес. Опозиционерът получи дори обезщетение от властите в Москва. Присъдите обаче останаха в сила.

На 17 февруари ЕСПЧ призова Навални да бъде незабавно освободен. Руските власти обаче отказаха.

"Руските съдилища продължават да игнорират решението на ЕСПЧ по случая с Алексей Навални. С 27-те министри (на външните работи – б.р.) ще обсъдим действия на ЕС  по време на Съвет „Външни работи“ в понеделник“, написа Борел в социалната мрежа.

Очаква се утре първите дипломати да обсъдят налагане на мерки срещу руски представители по новия санкционен механизъм на ЕС. Той бе приет през декември 2020 г. и предвижда наказания за нарушаване на човешките права.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.