Външните министри на страните членки от ЕС ще обсъдят утре на срещата си в Брюксел действия по повод поредната присъда срещу руския опозиционер Алексей Навални.

Това става ясно от съобщение в туитър на върховния представител на Съюза за външната полипика Жозеп Борел.

На апелативна инстанция вчера бе потвърдена присъдата за икономически престъпления на критика на Кремъл, която е 3 години и половина лишаване от свобода. На 2 февруари тя бе преобразувана от условна в ефективна.

Това дело се точи още от 2012 г. То е заведено от руския клон на френската козметична компания „Ив Роше“.

През 2017 г. Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург постанови, че в хода на делото е нарушено правото на Навални и другите обвиняеми на справедлив процес. Опозиционерът получи дори обезщетение от властите в Москва. Присъдите обаче останаха в сила.

На 17 февруари ЕСПЧ призова Навални да бъде незабавно освободен. Руските власти обаче отказаха.

"Руските съдилища продължават да игнорират решението на ЕСПЧ по случая с Алексей Навални. С 27-те министри (на външните работи – б.р.) ще обсъдим действия на ЕС  по време на Съвет „Външни работи“ в понеделник“, написа Борел в социалната мрежа.

Очаква се утре първите дипломати да обсъдят налагане на мерки срещу руски представители по новия санкционен механизъм на ЕС. Той бе приет през декември 2020 г. и предвижда наказания за нарушаване на човешките права.