Руски съд призна днес известния критик на Кремъл Алексей Навални за виновен по обвинение в накърняване на доброто има на ветеран от Втората световна война и постанови опозиционерът да плати глоба от 850 000 рубли (около 11 500 долара), предаде БТА, цитирайки световните агенции.

Прокуратурата настояваше подсъдимият да плати глоба от 950 000 рубли и освен това - условното наказание на Навални да бъде заменено с ефективна присъда затвор, посочва Франс прес.

"Навални е извършил престъпление", заяви съдия Вера Акимова, прочитайки решението си.

Опозиционерът беше обвинен по това дело в разпространяване на лъжлива и оскърбителна информация за ветеран, защитил във видеоклип от агитационна кампания през лятото на миналата година референдума, който засили правомощията на руския президент Владимир Путин.

В публикации в социалните мрежи Навални нарече участниците в клипа "срам за нацията" и "предатели". Той отхвърли обвиненията в клевета и ги определи като част от усилията на властите да го омаловажат и очернят, припомня Асошиейтед прес.

Опозиционерът имаше истински съдебен маратон в съботния ден, който завърши... два пъти в негов ущърб.

По-рано днес апелативен съд потвърди решението на първата инстанция той да лежи ефективно по друго дело. Става въпрос за процес за измама, по който той имаше условна присъда. След като обаче се озова в болница в Берлин заради отравяне, Навалин бе веднага арестуван на връщане в Русия, защото е нарушил мярката си "подписка".

Именно по тази причина присъдата му бе преобразувана от условна в ефективна, а днес апелацията само я намали от 2 г и 8 месеца, на 2 г. и половина.