Много години ви показваме имотите на корумпирани чиновници, снимани отвисоко. Но двореца на най-корумпирания ще покажем отвътре. Обещахме, че ще отидем на гости на Владимир Путин. И ще отидем, макар че никой не ни е канил. Ще ни помогне един от хората, работещ по обзавеждането на двореца. Той беше толкова вбесен и ошашавен от разкоша на обзавеждането и безумните цени на мебелите, че ни изпрати детайлен архитектурен план на този обект. Там има всичко - от рисунките по подовете до вида на всички мебели. Тоест ние буквално ще видим на какви дивани седи Путин, на какви кревати лежи, на какви маси се храни.

Така започва частта от филма на Навални и екипа му, в която се разказва за обзавеждането на тайния дворец на Путин. 

Дворецът от сателитна снимка през 2014 г.

На приземния етаж са разположени спа зона, масажорна, козметичен кабинет, спа капсула, фризьорски салон... А за водните процедури има огромен басейн, сауни, хамами и джакузита. 

От басейна можеш да излезеш навън - в място, обозначено на плана като "аквадискотека".

Има десетки помещения по поддръжката - за лекари, икономи, готвачи, гардеробни за сервитьорите, кухня за обработка на месо и риба, кухня за плодове и зеленчуци, цех за печива... Склад за боклук - 18 квадрата.

Има коктейлна гостна, откъдето можеш да влезеш или в домашния киносалон, или в дегустационната и винарската изба.

Трите етажа на двореца.

Първият етаж е с разкошни просторни зали. Тук има всичко да приемеш и да развличаш гости - читалня, музикална, гостна.

На втория етаж са многобройните спални за гости и спалнята на стопанина, зимна градина и няколко стаи за почивка. Тук Навални разказва как са разследвали дали плановете отговарят на действителността.

"През 2011 г. в интернет се появиха няколко снимки на интериора на двореца, направени от работници. Когато ни изпратиха плановете, започнахме да ги сравняваме с тези фотографии, за да се убедим, че не са фалшиви. Ето фотография от столова. Без усилия намираме това помещение в плана - "малка обедна зала".

Снимка от двореца и фрагмент от плана.

"Гледаме посочените в плана имена за мебелите, написано е Citterio Atena. Това, както и всички останали доставчици на мебелите в двореца, е суперексклузивен италиански мебелен дом, изработващ мебелите само по поръчка. Написахме писмо на фабриката Citterio и просто поискахме да ни изпратят каталог. И намерихме в него абсолютно същия комплект мебели като на фотографията."

Филмът на Навални е свален и текстово, с фотографии, които ползваме. Някои от тях са интерактивни - можеш да завъртиш стаята на 360 градуса. Плановете са направени така, че ако кликнеш на определено помещение, получаваш информация за него и снимки. А ако избереш определена мебел, излиза цената ѝ в рубли.

4 193 438 рубли, или 46 854 евро струва най-скъпата маса в двореца на Путин.

А този кожен диван струва 2 милиона рубли, или около 22 хиляди евро. Въобще Путин се оказва голям любител на диваните. По сметка на хората на Навални в неговия дворец има 47 дивана.

"Интересно, той на всичките ли седи, или само на най-скъпите?", пита иронично опозиционерът, който сега е в ареста.

Тази маса с вграден бар струва над четири милиона рубли, или близо 47 000 евро. 

Читалня в бяло и киносалон в червено. И не просто киносалон, а истински театър.

Като излезеш от него, попадаш във фоайе с бар. А вдясно - врата и едно озадачаващо помещение в двореца на Путин. Няма нито един прозорец, затова пък има сцена, гримьорна, а и нещо, което много прилича на пилон... В плана е наречено "пушалня за наргилета".

Пушалнята с наргилета, сцена и пилон.

Налице е и огромно казино, зала с килими за танци, зала с игрални автомати. 

Има огромен басейн и 98 квадрата фитнес зала. С килимче за джудо в нея, разбира се.

Във филма са показани спалнята и банята на Путин и помещенията около тях.

Следва разказ за това как точно е направена схемата за построяването на това имение, откъде са взети парите, през какви офшорки минават, как точно се подменят собствениците.