Прокурорът по делото срещу руския опозиционер Алексей Навални, който е обвинен в клевета срещу ветеран от Втората световна война, поиска за подсъдимия глоба от 950 000 рубли, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

„Моля съда да признае Навални за виновен и да го накаже с глоба в размер на 950 000 рубли“ (около 10 600 евро), заяви помощник-прокурорката Екатерина Фролова.

Навални е обвинен в разпространение на „лъжлива“ и „обидна“ информация за ветерана Игнат Артеменко. Последният защитил през лятото в предизборен клип референдума, довел до увеличаване на правомощията на президента Владимир Путин.

На предишното заседание критикът на Кремъл отказа да се признае за виновен и заяви, че никога не е познавал Артеменко. Опозиционерът нарече участниците в този клип „позор за нацията“ и „предатели“, а обвинението - политически гонения.

Облечен със син пуловер, борецът срещу корупцията участва днес в третото заседание по делото в Москва. Държавното обвинение изтъкна, че подсъдимият „съзнателно е дискредитирал паметта за Великата отечествена война“ и умишлено е „насъсквал поколенията едно срещу друго“, предаде ТАСС.

Адвокатката на опозиционера Олга Михайлова нарече обвиненията срещу него невероятни и произволни. Тя заяви, че в случая липсва състав на престъпление. Защитата поиска оправдателна присъда и прекратяване на делото.

Решението се очаква на 20 февруари. Тогава Навални ще произнесе последната си дума, заяви съдията Вера Акимова, цитирана на сайта на в. „Известия“.

По време на процеса опозиционерът отново размени остри реплики с обвинението и съдията, като ги разкритикува заради тяхната пристрастност и подчинение на властта, отбелязва АФП.

Днес се очаква правосъдието да разгледа и иск за морални щети, подаден срещу Навални от приближения до Кремъл олигарх - Евгений Пригожин.

Освен това се очаква да бъде гледан и апелативен иск, внесен от Навални, който оспорва глоба от 3,3 милиона рубли (37 000 евро) в полза на предприятие от хранително-вкусовата промишленост, наложена по друго дело за морални щети.

През 2018 г. Навални обвини тази компания, че продава продукцията си на федералната служба Росгвардия на завишени цени, следвайки корупционна схема.

На 2 февруари критикът на Кремъл получи ефективна присъда от две години и осем месеца затвор за нарушения на мярка за неотклонение по дело от 2014 г.

Той обвинява властите, че искат да му запушат устата, след като оцеля при опит да бъде отровен през август, за който обвинява президента Владимир Путин.

Арестът на Навални на 17 януари, веднага след завръщането му от лечение в Германия, предизвика демонстрации в цялата страна, които бяха разпръснати, а над 11 000 души - задържани.

Отхвърлиха жалбата на осъден изследовател на сталинизма

Също днес Касационният съд в Санкт Петербург отхвърли жалбата на осъдения на 13 години лагер историк Юрий Дмитриев, разкрил масови гробове на над 7000 жертви на сталинския терор в автономната република Карелия.

Той е осъден по скалъпени обвинения за изнасилване на приемната си дъщеря. Дмитриев отрича да е извършвал такова престъпление. Мнозина са убедени, че историкът е преследван заради дейността си.

Предстои окончателното решение за присъдата да вземе Върховният съд на Русия.

ЕС следи и двата случая

ЕС следи внимателно и двата случая, каза в отговор на въпрос на Клуб Z Петер Стано – говорителят на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

Комисията няма да коментира искането на прокурора за глоба на Навални. Това обаче не променя позицията на Брюксел по целия случай.

„Ние призоваваме за незабавно, безусловно освобождаване на г-н Навални, тъй като смятаме повдигнатите срещу него обвинения за политически мотивирани. И много често сме го казвали и на руските ни партньори, и пред медиите. Нека не забравяме също, че г-н Навални е жертва на опит за убийство с химически агент. Този опит за убийство все още не е разследван в Русия. Това е приоритетът, върху който руските власти трябва да се съсредоточат и фокусират своята енергия колкото се може по-скоро, вместо да го тормозят“, заяви Стано.

И допълни, че страните членки ще дискутират този и други въпроси, както и много широкия обхват на отношенията на ЕС с Русия на Съвет „Външни работи“, който ще се състои на 22 февруари в Брюксел. 

Дипломат от ЕС е присъствал днес на съдебното заседание по делото срещу Юрияй Дмитриев в Санкт Петербург, допълни „гласът“ на Жозеп Борел. В Брюксел ще бъде направена оценка на днешното дело и ше има адекватна реакция. Стано припомни, че ЕС настоява за освобождаването и на Дмитриев.