Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руското правосъдие потвърди днес на апелативна инстанция присъдата на опозиционера Алексей Навални за икономически престъпления - лишаване от свобода за близо три години., Тя бе преобразувана от условна в ефективна за нарушаваме на мярката за неотклонение подписка, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Съдията Дмитрий Балашов от Окръжния съд на район "Бабушкински", обаче намали присъдата с месец и половина и критикът на Кремъл в крайна сметка ще трябва да лежи в затвора две години и половина.

На процеса по това дело Навални не се призна за виновен и заяви, че присъдата му е политически мотивирана. Той реагира със саркастична забележка на решението на съда.

"Намалиха присъдата с месец и половина. Страхотно!", каза той от оградената със стъклени панели зона в съдебната зала.

 

Миналия месец Навални се върна в Русия от Германия, където се възстановяваше след почти фатално отравяне през август 2020 година.

Той пледира, че не е можел да се явява пред властите за наложената му подписка миналата година, тъй като по това време се е лекувал в Германия.

"Не искам много да се хваля, но целият свят знаеше къде съм. Веднага след като се възстанових, купих самолетен билет и се прибрах у дома", заяви той пред съдията.

Навални каза, че не съжалява, че се е върнал в Русия, а вярата му в Бог го е подкрепяла.

Защитата му ще внесе касационна жалба срещу днешното съдебно решение, съобщи адвокатът Вадим Кобзев. Навални, когото държат в следствен изолатор, може да бъде пратен в лагер още днес, допълни обаче юристът.

По думите му обаче това може да стане и след решението по друго дело срещу опозиционера, което се чака по-късно днес. По него Навални е обвинен в клевета срещу ветеран от Втората световна война, участвал във видео в подкрепа на миналогодишната конституционна реформа, която ще позволи на президента Владимир Путин да се кандидатира за още два мандата в Кремъл след 2024 година.

Арестът и осъждането на опозиционера доведоха до протести в цялата страна. Поддръжниците му обаче посочиха, че засега няма да провеждат големи демонстрации до пролетта.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.