Българският футбол ни дава доста материал за размисъл в последните дни. Но, както и много други пъти сме отбелязвали в Клуб Z, не по "спортно-техническата" част.

Не се анализира дали десният бек се влючва достатъчно в атаките, ефективно и удачно ли го прави. Не се говори много как се адаптират новите попълнения в даден отбор, изпълнява ли треньорът концепцията си, колко юноши са излезли от школата и как се справят... Това е сериозен проблем.

Футболът си остава в плен на политико-икономически интереси. И така вече от десетилетия. Футболът е подчинен на модела "Бащица" и не си вижда как ще се спаси, след като дори главните му герои продължават да го тикат там, ако случайно някой помисли да го изтръгне.

Двата най-популярни клуба - "Левски" и ЦСКА-София, изпращат страстна седмица. В нея те отново се оказаха скачени съдове в някои отношения, макар и сега това да изглежда повече спекулативно. Че са играчки за политико-икономически маневри е ясно.

И ако за неволите на едните само можем да предполагаме от какво са предизвикани (кой на кого извива ръцете и защо), то другите сами се изложиха. А точно те не трябваше.

Вчера собственикът на "Левски" Наско Сираков "използва случая" да благодари на премиера Бойко Борисов задето направил "невъзможното в кратки срокове" да се стартира процедура по отдаване на концесия на стадион "Георги Аспарухов". Жалко било, че клубът нямало как да му се отблагодари.

"Случаят" бе поднасяне на цветя пред паметника на човека, чието име носи синият клуб. На годишнина от неговото обесване. 

Не, няма и аз да цитирам мисли на Апостола. Наистина стана банално вече. Все му ровим из костите, а дори не сме съвсем сигурни къде точно лежат.

Ще цитирам само един от възгласите на публиката на "Левски", най-емблематичният, този, който тя си обича може би най-много: "И преди, и сега "Левски" значи свобода".

Уважение за Наско Сираков за това какъв футболист беше и че е успешен във всичко, което е правил. Но точно на него не приляга такова "благодарене", че и в добавка, че то нямало да стигне. Не приляга в този ден и на това място. Тези думи не значат свобода, а други неща. Те са далеч от идеалите и завещанието на патрона на клуба.

"Левски" отдавна бе превърнат в нещо противоположно на тях, а с такива изявления не се вижда как дистанцията може да започне да се скъсява. Още повече изречени от една от емблемите на клуба.

За всичко ли в тази държава и в нашия живот трябва да Му благодарим? Стигайки и до извода, че всъщност не можем?!

Реакцията на Сираков на една положителна новина за "Левски" показва и друго - той се е отдалечил от собствената си публика и много я подценява. Огромна част от левскарската общност реагира негативно на "благодарането". И в крайна сметка Наско направи мечешка услуга на Борисов.

А истината е, че не "Левски" трябва да благодари на държавата (и на Него) за бъдещата концесия. Държавата и лично премиерът трябва да благодарят на "Левски" и да се извинят. Че клубът поиска помощ за стадиона и покрай всичко друго замаза стари гафове на управляващите от много години. И прикри нещо, което ние много добре знаем - държавата е лош стопанин.

На 19 септември 2017 г. бТВ информира, че "Левски" използва "Герена" "незаконно". През 1997 г. областната управа издава на клуба акт за безвъзмездно ползване, като това, поне според областния управител на София Николай Пехливанов, няма правна стойност. И всяка година държавата плаща данъците и таксите на спортния комплекс - в размер на около 80 хиляди лева. Близо 30 години, по думите на Пехливанов.

Като от нищото тогава излезе това. И в нищото си остана - държавата го остави там. Не отговори - законно ли е или не. Спортният министър Красен Кралев обеща този и други казуси да бъдат уредени с новия Закон за спорта още до края на 2017-а. Не стана така. 

Но онзи ден стана ясно, че въпросът с концесията на ст. "Георги Аспарухов" е вкаран в правителствен план за концесиите в последния момент, имало е актуализация, както информира "Дневник". Първоначално не е фигурирал.

А в началото на февруари Наско Сираков заяви, че още през лятото е говорил с премиера за помощ за "незавършения и течащ отвсякъде" сектор "А", който няма и козирка.

"Моля министър-председателят да загаси и този пожар - сумата не е толкова голяма, за да не можем да си завършим козирката и сектора", заяви мажоритарният собственик.

Пожари, наводнения - Бойко Борисов е човекът. Но какво излезе - след разговор през лятото, изведнъж премиерът е "направил невъзможното в такива кратки срокове".

Тези дни Красен Кралев обикаля страната, открива спортни площадки и отчита как със "143 милиона лева София се е превърнала в красива спортна столица". Но много интересно как спортен комплекс "Георги Аспарухов", голям като площ и много важен по значение - най-малкото стотици деца тренират там всеки ден, изведнъж придоби важност за промяна с 35-годишен концесионен договор точно сега.

Е, всичко по реда си. През миналата година бяха дадени едни милиони (спестени от нов самолет) за стадионите на пловдивските "Ботев" и "Локомотив". Собствениците им не могат да си позволят такива разходи, а там концесия бе прекратена. Но благодариха и те. И тепърва ще благодарят - като станат арените готови.

Да му мислят в ЦСКА сега - с или без тире. Очертава се да се наложи да благодарят. Поредният пожар (или теч) трябва да бъде овладян. Само да си намислят подходящи силни думи и случай за благодарене. Получиха добър пример, макар и от "врага".