Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В следващите три дни - 19, 20 и 21 февруари - столичната УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ще ваксинира "всички, които попадат в четирите фази от Националния план за ваксиниране" срещу COVID-19.

Това съобщиха на сайта на лечебното заведение. От болницата уточняват, че в 5-те пункта около болницата за ваксиниране ще посрещат и хора над 65 години и хора с хронични заболявания - влизащите в следващата, четвърта фаза. За нея заговориха от Националния оперативен щаб днес, след като стана ясно, че няма точна дефиниция на това кои хора са в трета фаза.

Причината за по-отворените ваксинации в Пирогов без списъци са ключовият недостатък, за който директорът на Пирогов проф. Атанас Балтов призна днес на брифинга в Министерски съвет:

"Това, което прави лошо впечатление е, че записалите се в списъците на РЗИ за ваксиниране, впоследствие на се явявяват на часа. Например ние правим заявка да се ваксинират 500 човека, от тях реално се явяват 30%", обясни той, като добави, че по тази причина е добре и да се смесва фазите.

Съобщението на "Пирогов" също е донякъде неясно - заглавието е "Пирогов имунизира всеки, който желае с ваксината на Oxford/AstraZeneca", а по-нататък от болницата посочват:

"В петък, събота и неделя кабинетите за имунизация на Пирогов ще работят от 08:30 до 17:00 часа. В тях може да дойде всеки,  който иска да се ваксинира с препарата на Oxford/AstraZeneca."

При контакт с лечебното заведение от там ни обясниха, че се очаква конкретна заповед на здравния министър след 14 ч днес, и ако искаме да потърсим ПР-отделът им тогава. Не стана ясно защо тогава пускат съобщението.

"Нашите специалисти разполагат с актуализирани инструкции за начина на съхранение на медикамента на Oxford/AstraZeneca, за кого той е подходящ и за кого не е препоръчителен. Всички ще бъдат готови да отговарят на вашите въпроси. 

УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" разполага с необходимите количества от препарата. В очакване е и на допълнителни количества.

На 29 януари Европейската агенция по лекарствата разреши употребата на ваксината на Оxford/AstraZeneca в Европейския съюз. Това е двуфазна ваксина, с интервал от между 60 -70 дни между двете дози", информират още от болницата.

Бел. ред.: Около 13 ч материалът, информиращ за ваксинацията от сайта pirogov.eu изчезна. От болницата ни съобщиха, че го преработват и чакат заповедта на здравния министър.

Бел. ред.: Около 17 ч. ПР-отделът на болницата вече не отговаряше. Свързахме се с офиса за записване за ваксини, където ни обясниха, че човек може да отиде за ваксина само с лична карта - и без ограничение за възрастта или наличието на хронични заболявания.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.