21 процента от учителите искат да се ваксинират на този етап.

Това стана ясно в понеделник по време на работна среща, в която участваха министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, министърът на образованието Красимир Вълчев и членове на Националния оперативен щаб.

На брифинга на здравните власти на 7 януари Ангелов обяви, че от тази седмица трябва да започне ваксинацията във втора фаза - т. е. в социалните домове, на учители и училищен персонал. 

Записването сред учителите ще продължи и докато тече ваксинацията на втората група по плана. Приоритетно ще бъде ваксиниран и непедагогическият персонал в образователните институции, съобщиха от здравното министерство. 

Предстои и масово тестване на работещите в образователната сфера.

"Анализът на мерките продължава и все още е рано да се вземат окончателни решения", се казва още в съобщението от МЗ. 

Предварително 11 януари беше посочен като дата, на която ще се решава дали учениците 5. - 12. клас ще се върнат в училище преди фиксирания към момент срок 31 януари.

"Предстои в понеделник и среща с министър Красимир Вълчев, за да се разгледа детайлно какви са възможностите за другите ученици и дали това ще донесе известен проблем", каза Ангелов на брифинга в четвъртък.

Според здравния министър и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев темповете на ваксинация у нас съвпадат с тези в Германия - на база брой поставени ваксини на глава от населението.