Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В първия епизод на Z-Каст за 2021 г. ви срещаме с проф. Петко Петков - един от хората, които активно се борят срещу дезинформацията за COVID-19 и ваксините в интернет. 

Проф. Петков отделя от времето си в последните дни, за да отговаря на всякакви грижи и притеснения, които имат българите, по отношение на новия коронавирус и още по-новите ваксини за него. И за разлика от много други, той е сериозно "подкован" със знания, тъй като е молекулярен биолог и генетик, старши научен сътрудник на Джаксъновата лаборатория в Мейн, САЩ.

Според него е мит, че ваксините са станали твърде бързо, защото информация за коронавирусите има натрупана и от предишните две епидемии през последните две десетилетия.

"За първите два коронавируса - SARS и MERS - нямаше как да се създаде ваксина, защото докато се разработи такава, те изчезнаха. Работата върху нови ваксини в последните години бе позанемарена, защото за биотехнолозите нямаше печалба", обясни той.

Проф. Петков коментира още и казуса за краткосрочните и дългосрочни странични ефекти от ваксините, както и това дали ще е възможно да се наложи да се имунизираме повторно скоро след първия път. 

Споделя и за най-абсурдните слухове в социалните мрежи, като идеята, че иРНК ваксината може да промени ДНК. А работата му в генетиката е именно в рекомбинирането на ДНК. 

"Чух всякакви неща - как компаниите били измислили още през 2018-а, че трябва да продават машини за PCR и реагенти, те още тогава са очаквали този коронавирус да пристигне. Това са неща, които май няма нужда да се опровергават, тъй като хората, които вярват в такива неща, няма да ги разубедим", отбеляза проф. Попов.

Дали има начин обикновеният човек да се информира за ваксините лесно? Какво става с ваксината, след като бъде инжектирана в нас? Ще направим ли бързо нова ваксина за нов щам, ако се наложи?

На тези и други въпроси отговорът можете да намерите в пълния 16-и епизод на Z-Каст тук.

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.

Коментари

Giga Shadow's picture
Giga Shadow
Giga Shadow

Не започвате добре интервюто

Не започвате добре интервюто г-н Кръстев ! "... има два типа фалшиви новини. Едните (първите) са ... ... а другите (вторите) са на хора които казват "аз вярвам във ваксините по принцип", но тази ваксина МЕ ПРИТЕСНЯВА, защото ... " Няма как да обявите за фалшива новина фразата "тази ваксина МЕ ПРИТЕСНЯВА, защото...". Това не е новина (фалшива или не), това е позиция и възглед. Това че този възглед на хората не съвпада с официалната доктрина, не го прави фалшива новина. Самия вие сигурно имате много възгледи несъвместими с поведението на правителството, но тези ваши възгледи не са фалшива новина, нали !? Имам и други критики към интервюто ви, като например това, че никъде не стана въпрос за естествено придобития имунитет и има ли нужда такива хора да се ваксинират. А тези хора не са никак малко - в 7 милионната България, официално са засечени над 200 хил случая. А за реална бройка се споменават официално много по-високи числа. Ето един примерен въпрос, който сам по себе си е актуален, но никой не го задава. А това, че никой не го задава създава усещане един път за некомпететност на държавно ниво и втори път усещане за комерсиални интереси. "Защо преди поставяне на ваксина, не се прави тест за наличие на антитела ?" В този въпрос, презумпцията е, че ако имаш антитела не ти е нужна ваксина и при оскъдните дози, твоята доза може да бъде пренасочена към друг индивид по-подходящ за ваксина. И последно - ако си спомняте, през последните месеци многократно беше внушавано чрез медии (и дори от членове на НОЩ), че естествения имунитет след преболедуване е нетраен, но този от ваксините е траен. Едва сега, през последните две-три седмици тези безумни твърдения спряха да бът разпространявани иса заменени с нормалните въпрос "колко е тран този или онзи вид имунитет ?"

...

Извинете, нека разясня - с тази теза в началото на интервюто исках ясно да покажа, че няма да обръщаме внимание на тези, които са развити от хора, които видно не са внимавали в часовете по биология в средното училище. Научните факти, които са доказуеми с експерименти и които разбира всеки човек с над средно образование (но реално, не проформа), не са "официална доктрина". Те са просто научни факти. Не ги определя Бойко Борисов, а природните закони и нашата способност да ги наблюдаваме и да си правим изводи. "Ето един примерен въпрос, който сам по себе си е актуален, но никой не го задава. А това, че никой не го задава създава усещане един път за некомпететност на държавно ниво и втори път усещане за комерсиални интереси. "Защо преди поставяне на ваксина, не се прави тест за наличие на антитела ?" В този въпрос, презумпцията е, че ако имаш антитела не ти е нужна ваксина и при оскъдните дози, твоята доза може да бъде пренасочена към друг индивид по-подходящ за ваксина." Признавам, това е резонен въпрос, но ще отбележа, че не проф. Петков би трябвало да е адресата му. Ще потърся подходящ. Подозирам, защото се счита, че едва около 20% имат някакъв контакт с вируса (което не значи антитела), така че това е достатъчно малка група от хора, че да не играе съществено значение, имайки предвид допълнителната цена - която ще платим ние, не някой друг. Иначе съм напълно съгласен, че е налице усещане за некомпетентност на държавно ниво, засягаме това, просто по друго отношение в интервюто. Че естественият имунитет е нетрает е научен факт. Че този от ваксините е траен е хипотеза. Проблемът е, че не просто масата хора не знаят разликата между факт, теория и хипотеза, а и масата журналисти.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

е,

какво друга да каже работещ живеещ в САЩ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.