Ваксинацията срещу коронавируса в целия свят набира скорост в първия работен ден след Нова година, но властите в засегнатите страни не бързат да отхлабват мерките, предават световните медии днес.

Брайън Пинкър, 82-годишен пациент на диализа, стана първият британец, одобрен да получи разрешаната миналата седмица ваксина на Оксфордския университет и британско-шведската компания "Астра Зенека" , предаде Би Би Си.

"Имаме силно положителната новина тази сутрин, че оксфордската ваксина започва да се поставя. Това, че стигнахме, където сме сега, е триумф на британската наука", каза британският министър на здравеопазването Мат Ханкок по телевизионния канал "Скай нюз", цитиран от БТА.

Ваксината на Оксфордския университет и "Астра Зенека" в първите няколко дни ще бъде доставена на малък брой болници във Великобритания, за да могат властите да следят за нежелани въздействия. По-късно тази седмица дози от нея ще се пратят в стотици лекарски кабинети. Тя беше одобрена за ползване във Великобритания на 30 декември.

Страната разполага в момента с около 530 000 дози от тази ваксина, като целта е възможно най-скоро да се ваксинират по 2 милиона души седмично.

Ханкок съобщи, че Великобритания вече е поставила 1 милион инжекции от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", което е повече от всички други европейски страни взети заедно.

В същото време министърът посочи, че в някои райони на кралството са необходими по-строги ограничения срещу разпространението на новия, по-заразен, щам на коронавируса. Само в неделя са били регистрирани 55 000 нови случая, броят на починалите от COVID-19 надвиши 75 000, съобщи Ройтерс.

Френският епидемиолог Арно Фонтане, който съветва правителството по въпросите на пандемията, каза пред радио "Франс енфо", че степента на заразяване е още твърде висока, за да бъдат намалени социалните и икономическите ограничения. 

Франция с над 2,6 милиона регистрирани случая и над 65 000 починали е сред страните най-засегнати от COVID-19 в Западна Европа. Мерките в 15 североизточни и югоизточни департамента включват вечерен час от 18 часа местно време.

Германското правителство и 16-те федерални провинции се споразумяха да продължат мащабните ограничения заради коронавируса до 31 януари като мярка за ограничаване на разпространението му, съобщи вестник "Билд", без да се позове на източник, предаде Ройтерс.

Канцлерът Ангела Меркел и премиерите на отделните провинции имат насрочено заседание за утре, на което ще решават дали мерките ще бъдат продължени и след 10 януари.

"Всички федерални провинции без две подкрепят (продължаване на ограниченията) до 31 януари", заяви за Ройтерс германски правителствен източник. "Официалното решение обаче ще бъде взето утре."

Австрийското правителство смята да удължи поне с една седмица локдауна, който е в сила в момента, съобщи всекидневникът "Щандард". Той трябваше да свърши на 18 януари, но краят му вероятно ще бъде отложен за 25 януари.

Градската управа на Токио прикани жителите на столичната префектура да не излизат навън без остра нужда след 20.00 ч., за да се предпазят от заразяване с новия коронавирус. Това бе обявено днес по време на излъчено в публичното пространство заседание на щаба за борба с инфекцията, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Освен това общинарите ще препоръчат на заведенията за обществено хранене да работят с намалено работно време - до 20.00 ч., от 12 до 31 януари, ако правителството обяви извънредна ситуация.

Хиляди жители на Пекин се редят на опашка в силен студ да се ваксинират срещу COVID-19 преди големите пътувания за празненствата по случай китайската Нова година, като властите се опитват да избегнат нова епидемична вълна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Само в столицата над 73 000 души са получили първата доза на ваксината между петък и неделя, съобщиха медиите. Сред първите ваксинирани са общински служители и шофьори на автобуси.

В четвъртък здравните власти съобщиха, че са разрешили "под условие" масовото използване на китайската ваксина на "Синофарм", която според производителя е със 79 процента ефикасност.

Без да чака официалното разрешение на здравните власти, Китай още през лятото започна масово да ваксинира милиони хора, по-специално здравни работници, заминаващи в чужбина студенти и дипломати.

Миналата седмица властите съобщиха, че са поставени 4,5 милиона дози ваксина. Страната предвижда да ускори ваксинирането с наближаването на китайската Нова година, която тази година се пада на 12 февруари.

Южна Корея започна процеса на одобряване на ваксината на Оксфорд-"Астра Зенека" и разшири забраната за събирания с участието на повече от четирима души, която вече ще се прилага над територията на цялата страна, съобщиха Ройтерс и Йонхап.

Южнокорейското министерство по безопасността на лекарствата заяви, че ще се стреми да даде спешно одобрение на британската ваксина в рамките на 40 дни.

От тази седмица в Белгия започва масовата ваксинация срещу COVID-19, но постигането на т. нар. "стаден имунитет" се очаква най-рано през октомври, съобщиха специалисти, цитирани в местни медии. Делът на хората, които изразяват готовност да се ваксинират, нараства с около 10 на сто и достига 60 процента, предаде БТА.

В Полша през първата седмица от ваксинацията срещу COVID-19 бяха имунизирани повече от 50 хиляди души, съобщи днес пред телевизия "Полсат" началникът на премиерската канцелария Михал Дворчик, цитиран от ТАСС. По думите му към вечерта на вчерашния ден са имунизирани 50 391 желаещи.

Виетнам е приел да закупи 30 милиона дози от ваксината срещу COVID-19, разработена от компанията "АстраЗенека" и Оксфордския университет, предаде Ройтерс, като цитира изявление на правителството. С тях ще бъдат ваксинирани 15 милиона души. Властите искат да закупят и ваксини от други производители, включително "Пфайзер".

Страната вече прие да закупи руска ваксина, макар да заяви, че няма да се стреми на всяка цена да си осигури договори за доставка, аргументирайки се с потенциални високи финансови разходи. Освен това Ханой успя да ограничи броя на случаите на коронавирус в страната до само 1494, включително 35 починали.