Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Военно-апелативният съд (ВоАпС) е оправдал и на втора инстанция бригаден ген. Димитър Шивиков за длъжностни престъпления, като е потвърдил извода на Военния съд в Пловдив, че разследването срещу него е започнало изначално незаконно по анонимен сигнал, без да са изложени каквито и да е данни за извършено престъпление. Новината съобщи правният сайт "Лекс".

Клуб Z писа и за този казус със странното обвиняване на бившия шеф на 61-ва Стрямска механизирана бригада, точно преди да заеме висш пост в НАТО, който естествено му се размина.

Прокуатурата ефектно се стовари върху Шивиков през 2015 г., като първо бе разпространено в обществото, че е ползвал 4-ма военни да му работят на апартамента.

После държавното обвинение буквано "избухна", като съобщи, че има още 9 обвинения срещу него, а в крайна сметка те бяха фиксирани на 13. Най-атрактивната част бе, че си докарал в България якета, топки, одеала и пр., предназначени от командването на НАТО, за да се печелят симпатиите на местното население в Афганистан, както и че пращал войници да пекат кебапчета и кюфтета по събори и чествания.

Днес "Лекс" пояснява, че според въпорсното обвинение генералът е извършил 13 длъжностни престъпления, с които е причинил вреди на „Сухопътни войски“ за близо 44 000 лева. Шивиков е обвинен, че предоставял полево оборудване на общините в Карлово, Клисура, Калофер и на местното ловно дружество за различни тържества. Ставаше дума за палатки, тави, черпаци и друга посуда, за която не е бил искан наем. Военнослужещи пък били изпращани да помагат в приготвяне на храна за тържествата, като генералът ги компенсирал само с почивни дни. Едно от обвиненията беше свързано с това, че Шивиков е изпратил войници да ремонтират апартамента му, а друго беше, че е задържал за няколко дни шофьорската книжка на войник.

Всичко обаче започнало през март 2015 г. именно покрай ремонта на апартамента. Тогава на горещия телефона на Военна полиция бил получен анонимен сигнал, уж на съсед, който се оплаква от шум при ремонта на жилището на Шивиков.

За по-малко от два часа се задейства Военна полиция, която отива в апартамента, разпитва работещите войници, които казали, че помагат на доброволни начала и са в почивка, тъй като ползвали компенсации, а единият бил и кум на Шивиков. Съпругата на генерала обяснила, че никога не е имало оплакване от съседи, но им бил съставен протокол за нарушаване на дневната тишина, а след проверката била изготвена докладна. След това материалите били изпратени на Военно-окръжната прокуратура в София.

Военният съд в Пловдив прие, че именно този сигнал е послужил за начало на досъдебното производство срещу Шивиков, което е в нарушение на НПК, тъй като в него нямало данни за извършено престъпление.

Прокуратурата твърди, че законният повод за разследването са данните в преписка от 2014 г. Въпросната преписка обаче съдържала анонимно обаждане и снетите обяснения на четиримата войници. В хода на делото е бил направен опит да се изясни кой е автор на анонимния сигнал, но той останал неуспешен. Първо било установено, че номерът е на „Булсатком“, компанията пък обяснила, че номерът е собственост на „Телеком 1“ ООД, откъдето... не отговорили и на седемте запитвания до края на делото.

В обясненията си пък Шивиков казва, че анонимният сигнал не е от „възмутен съсед“, а от телефонен номер на все още неизвестна структура. По думите му, част от свидетелите по делото били заплашвани, а върху един от тях била оказана принуда от агент на ДАНС. Според генерала целта е била да бъде компрометиран, тъй като обвинението му е било повдигнато само няколко дни, след като станало ясно, че е номиниран за заемане на международна длъжност в НАТО.

Военно-апелативният съд проследява историята по образуването на досъдебното производство през април 2015 г., като установява, че прокурорът е приел, че са налице достатъчно данни за започване на разследването именно от преписка с анонимния сигнал, по която единствено са събрани обяснения на участниците в проверката.

„В материалите няма посочени каквито и да са данни за извършено от някого престъпление, но въпреки това на 02.04.2015 г., без да са предприемани някакви действия допълнителни действия, военният прокурор е образувал досъдебно производство“, заявява и второинстанционният съд.

Основната част от деянията, за които ген. Шивиков е обвинен, са свързани с участията на военнослужещи в мероприятия на общини – тържества за Никулден, за Трифон Зарезан, честването на Априлското въстание, Девети национален събор „Да запазим Българското” и др. В тях военните участвали активно в организацията, основно с кетъринг и логистика. Свидетели разказваха дори как рязали салата от зеле и моркови, пекли кюфтета и кебапчета, приготвяли курбан чорба, пише "Лекс". Друг път пък директно купували храна от Ловното дружество – конкретно четири овце, около хиляда кебапчета и хиляда кюфтета.

За тези тържества обаче не са били подписвани договори между общините и военните за участието им, като според прокуратурата Шивиков не издавал и заповеди, а давал само устни указания. В решението на ВоАпС се казва обаче, че генералът не е издавал дори и устни нареждания за повечето от мероприятията, а това е било сторено от други военнослужещи. За останалите пък съдът приема, че са изначално несъставомерни, защото не са настъпили вредни последици.

Решението на ВоАпС не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Върховния касационен съд.

Това е трето дело срещу ген. Шивиков, който миналата година беие окончателно оправдан за присвояване и документни престъпления, извършени докато е бил национален командир на 18-ти контингент на България в Афганистан. В края на делото обаче дори и прокурор Мария Михайлова от Върховната касационна прокуратура не поддържаше пред ВКС протеста срещу оправдателната присъда на Военно-апелативния съд.

Другото неприключило дело срещу Шивиков е пак за длъжностни престъпления, свързани обаче с това, че е нарушил ритъма на физическата подготовка на войниците, като им разрешил да участват във военни първенства по футбол, които те спечелили, за което пък получили по няколко дни почивка като награда. Военният съд в Пловдив оправда Шивиков и по това дело, но преди няколко месеца втората инстанция го върна заради липса на мотиви, припомня "Лекс".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.