В хода на разследването на Военноокръжна прокуратура - София срещу бригаден генерал Димитър Шивиков за неправомерното ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище са събрани доказателства за още 9 случая на  злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт. За всичките 10 случаи е повдигнато обвинение на на бившия командир на „61-ва Стрямска механизирана бригада“- Карлово, съобщи прокуратурата днес.

В хода на разследването са били събрани и доказателства за извършено  от ген. Шивиков длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан. Материалите за присвояването на отделени в ново досъдебно производство срещу бригаден генерал Шивиков. 

Според съобщението на прокуратурата през 2010 г. ген Шивиков е бил Национален командир на 18 – ти контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ „Международни  стабилизиращи сили в Афганистан“. На всеки национален контингент е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ  на местното население.

Имуществото обаче не било раздадено с тази цел, като командирът на контингента е разпоредил част от него да бъде върнато в България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. Така на 24.08.2010 г. на летище Пловдив по  разпореждане на ген. Шивиков са пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 броя зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на „ИСАФ“, 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата  ИСАФ и надпис Афганистан, 20 броя топки и 18 бр. походни легла. Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция. Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“ като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия.  За това престъпление  по чл. 201 от НК ген. Шивиков е обвинен от Военноокръжна прокуратура- София  на 14.09.2015 г.

В хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.

Събраните в хода на първоначалното разследване доказателства сочат за системна злоупотреба със служебно положение на началник към подчинени, съобщават още от прокуратурата. Ето още какви нарушения изреждат оттам:

На 17 и 18 май 2014 г. в Община Карлово било организирано тържество от местно значение „Ежегоден мотокрос“ на мотописта в село Васил Левски. Един ден преди тържеството ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури техника - военни автомобили  и електроагрегат, които да се използват за тържеството. Устно е разпоредил  9 военнослужещи да участват в мотокроса като група за охрана на използваното войсково имущество и група за извозване на материалните средства.  

През лятото на 2014г., след устна молба на представител на  Сдружение „Ловно – рибарско дружество“ - Карлово, ген. Шивиков разпоредил на свои подчинени - 11 военнослужещи и трима цивилни служители на „ 61-ва Стрямска механизирана бригада“- Карлово да извършат с необходимата техника строително–ремонтни дейности в Ловен парк - гр. Карлово. С личния труд на военнослужещите и техниката на бригадата били изградени подпорна стена, бетонови стъпала, чешма, бетонова пътека към нея. Монтирани били седалки на футболното игрище и била изградена предпазна ограда към него в  Ловен парк- град Карлово. 

На 26.09.2014 г. Сдружение „Ловно рибарско дружество”  - Карлово   провело тържеството „Откриване на ловен сезон за едър дивеч 2014-2015 г.“ Преди провеждането на тържеството  ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен офицер да осигури техника и личен състав за провеждане на това  тържество. Разпоредил в мероприятието да участват 24 военнослужещи и цивилни служители на бригадата. По разпореждане на Шивиков били предоставени военни автомобил и палатки от поделението.  Военнослужещите са осигурили материалното и кетъринговото обслужване  на тържеството на ловците.

На 10 – 12 октомври 2014 г. в гр. Калофер е било проведено тържество -„Девети национален събор „Да запазим Българското“. За логистичното осигуряване на това мероприятие ген. Шивиков разпоредил  устно на свой подчинен да организира и предостави техника и личен състав. В тържеството участвали  8 военнослужещи, предоставени били военни автомобили, отбранителни продукти – агрегати, електро – осветителна мрежа, 6 палатки, 30 дървени пейки, 54 столове и 39  маси . 

На 06.12.2014 г. Община Карлово организирала празненство по случай Никулден. Преди провеждането на тържеството ген. Шивиков устно разпоредил на свой подчинен да осигури техника и личен състав за логистична подкрепа на мероприятието. По негово разпореждане в тържеството взели участие  8 военнослужещи и военни автомобили. 

На 16.12.2014 г. иззел правомощия на ръководител на служба за контрол по Закона за движение по пътищата и разпоредил устно  на началника на  отделение „Административно“ във военното формирование да отнеме за 7 дни свидетелството за управление на МПС на шофьора на бригадата – редник от същото формирование. За времето от 16.12.2014 г.  23.12.2014 г. шофьорът на бригадата е бил неправомерно лишен от възможността да изпълнява служебните си задължения.

На 06 и 07 февруари 2015 г. Община Карлово организирала тържество „Ден на лозаря – Трифон Зарезан град Карлово“. За провеждането на това мероприятие на 30.01.2015 г. ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури военна техника и личен състав - автомобили, палатки и 9 военнослужещи. 

На 29.04.2015 г. разпоредил устно на управителката на стола на военното формирование да осигури личен състав, които да участват в мероприятие, организирано от община Клисура. На 29 и 30 април 2015 г.  5-ма цивилни  служители на „61-ва Стрямска механизирана бригада“ посрещали в стола официалните гости на град Клисура. 

За периода от месец март 2014 г. до 13.06.2015 г.  ген. Шивиков иззел правомощията на Командира на Сухопътните войски и без договор и безвъзмездно предоставил бетонов басейн на лице – специалист по лова в Сдружение „Ловно - рибарско дружество“- Карлово, за отглеждане на пъстърва.  Наем в размер на 28 307 лева не е заплатен от Ловно – рибарското дружество на Сухопътни войски. Бетоновият басейн се намира на територията на полигон - танкодрум.

Разследванията по двете досъдебни производства продължават, уточняват от прокуратурата.

Преди месец генерал Шивиков обяви, че ще се кандидатира за кмет на Карлово на предстоящите местни избори.

Решението си да влезе в политиката той обясни като лично съображение, продиктувано от ситуацията с неговото отстраняване от ръководството на "61-ва Стрямска механизирана бригада" и подкрепата, която е получил тогава. В негова защита в Карлово дори бяха проведени протести.

"Законът ми позволява да участвам в предизборната кампания като независим кандидат. Това е моето желание и дълбоко вътрешно убеждение. По силата на Закона за отбраната, ако реша да участвам в такъв вид избори, това може да стане само като независим кандидат", заяви тогава Шивиков.