Военно-окръжна прокуратура София внесе обвинителен акт в Софийски военен съд срещу  о.з. бригаден генерал Димитър Шивиков за длъжностно присвояване на чужди вещи на обща стойност 10 225 лв. Това съобщиха от обвинението, като оттам твърдят, че за улесняване на престъплението бившият шеф на мисията ни в Афганистан е извършил и документно престъпление.

Става въпрос за 2010 г., когато ген. Шивиков е бил национален командир на 18-и и контингент от въоръжените сили в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ „Международни  стабилизиращи сили в Афганистан".

На всеки национален контингент е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ за местното население.

В края на мисията на 18-и контингент част от това имущество е останало нераздадено и вместо то да бъде предадено на 19-и контингент от Българската армия, участващ в мисията на НАТО, за постигане на целите, за които е било предназначено, о.з. бригаден генерал Шивиков е разпоредил част от него да бъде докарано в Република България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия.

Така на 24.08.2010 г. на летище Пловдив са пристигнали по  разпореждане на ген. Шивиков 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 броя зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на „ИСАФ", 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата  ИСАФ и надпис Афганистан, 20 броя топки и 18 бр. походни легла, допълват от военната прокуратура.

Извършеното по заповед на ген. Шивиков било установено от военната полиция, а според проверка от МО е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор", като основание за търсене на отговорност.

В хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.

Присвоеното имущество е било собственост на Международните сили за поддържане на сигурността  в Афганистан /ISAF/ - операцията ръководена от НАТО. Вещите са били връчени от Ръководството на НАТО  на  о.з. бригаден генерал Шивиков, който е отговарял за раздаването на това имущество на афганистанското население, в изпълнение на информационни операции и операции за спечелване на доверието на местното население и за повишаване на нивото на сигурност и създаване на среда, благоприятстваща изпълнението на задачите на контингента.

За улесняване на извършеното престъпление, ген. Шивиков в качеството си на длъжностно лице, в кръга на службата си съставил официален документ - опис на товара,... в който удостоверил неверни обстоятелства, а именно, че в сандъци... и в европалети, в които били натоварени имуществата с емблемите на „ISAF" и 18-те броя походни легла, има „СИМИК" доставка, без това имущество да е било със статут на имущество по линия на „Гражданско-военното сътрудничество".

За извършеното престъпление се предвижда наказание „Лишаване от свобода" за срок от 1 до 10 години.

Димитър Шивиков е с мярка за неотклонение "Подписка".

През 2015 г., когато избухна интересът на прокуратурата към ген. Шивиков, първо бе разгласено друго досъдебно произведство спрещу него - че пращал войници да работят безплатно на софийския му апартамент.

Заради огромната си популярност командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада дори се яви за кмет на Карлово есента на същата година. Той изгуби на балотаж от Емил Кабаиванов.