Софийският военен съд изцяло оневини на първа инстанция о.р. бригаден генерал Димитър Шивиков, бивш командир на 61-ва Стрямска бригада в Карлово, по така нареченото „афганистанско дело“. Решението най-вероятно ще бъде протестирано от прокуратурата на втора инстанция, предаде БНР.

Шивиков бе обвинен за присвояване на имущество за малко над 10 000 лв. през 2010 г., когато бе командир на българския контингент в Афганистан. Според прокуратурата, която се стовари върху него в сложен момент, когато той намекваше за политическа кариера, той докарал в София и присвоил одеяла, якета, зимни комплекти, спортни екипи и др.

Те били предназначени от ISAF като безвъзмездна помощ за "печелене симпатиите" на местното население. Вместо това от ведомството, подчинено на Цацаров, претендираха, че Шивиков наредил част от помощта да бъде върната в България с военен полет заедно със служебното имущество на армията.

Твърде много ми костваше това дело през последните 2 години. Развих диабет, бе прекратена военната ми кариера, която се развиваше много добре, коментира вече бившият генерал пред националното радио.

"Очаквам положително развитие и по другите повдигнати ми обвинения – за безвъзмездния труд на военнослужещи в мой апартамент и за предоставянето на военния духов оркестър за честванията на Левски и Ботев в Карлово и Калофер", каза още Димитър Шивиков. 

На местния вот през 2015 г. ген. Шивиков се кандидатира за кмет на Карлово. Прокуратурата обяви, че го разследва именно тогава. Шивиков бе издигнат от инициативен комитет, но загуби изборите от кандидата на десницата и действащ градоначалник тогава д-р Емил Кабаиванов (бивш лидер на СДС - б.р.)

През 2017 г. генералът първо бе представен като кандидат за депутат от БСП в Пловдив-област. В крайна сметка обаче Шивиков изпадна от листата на червените след решение на партийното ръководство. Публично обяснение така и не бе дадено от "Позитано" 20.