Първата пратка с ваксини срещу коронавируса пристигна в София на 26 декември сутринта между 7 и 8 ч. Мястото беше държавната компания "Булбио", където вече бяха монтирани и специалните хладилници за съхранение на препарата. Това е ваксината на Pfizer и Biontech, която до момента е единствената одобрена в Европа. Решение на европейско ниво за друга ваксина - тази на американската компания "Moderna", се очаква на 6 януари. 

Първата пратка за България съдържа 9750 дози – на един човек се поставят две дози, като втората се инжектира 21 дни след първата, т. е. в първата вълна ще бъдат ваксинирани малко под 4900 души. Втора пратка се очаква в началото на януари - по предварителна информация.

Пристигналите тази сутрин в София COVID ваксини бяха разопаковани и поставени във фризер на минус 74 градуса по Целзий.

Част от дозите, дошли със специален транспорт от Брюксел, продължиха по лъча Пловдив- Бургас. Заедно със София това са и първите градове, където утре синхронно започва ваксинацията. Следващите градове на 28 декември ще са Велико Търново и Враца. Здравният министър Костадин Ангелов потвърди, че той ще е първият в България, на когото ще бъде поставена ваксината.

 

 

Ваксините пристигнаха у нас с камион от завода в Белгия.

"Радостно е, че броят на желаещите се увеличава. Постоянно има лекари и сестри, които искат да се включат в първата заявка", каза Ангелов, който посрещна първата пратка.

Той напомни, че имунизирането означава, че ще хвърлим маските, ще почнем да се срещаме, да виждаме нашите близки, да ходим на театър.

"Сега всеки от нас се изолира, а това е изключително  дискомфротно", добави министърът.

45 хил. са изявили желание да се имунизират към момента, броят им расте, каза и проф. Красимир Гигов, който оглавява Националния ваксинационен щаб.
 

Председателят на Българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров също ще е един от първите ваксинирали се срещу COVID-19. Това ще стане в Пловдив, обясни д-р той пред Нова тв.

В бус за кренвирши към Пловдив и Бургас

163-ма ще са ваксинираните в Пловдив в неделя. В града ваксината пристигна в бус с реклама за кренвирши. Малко по-късно пристигна и премиерът Бойко Борисов, за да нагледа как върви организацията, а директорката на местното РЗИ д-р Ваня Танчева-Манчева го разведе и му показа къде ще съхраняват ваксините - в обикновен хладилник, а не във фризер. Тя се похвали, че си имат стар ЗИЛ, който ползват.

Ваксините пристигнаха и в Бургас с буса за кренвирши. Източник бТВ

Бусът за кренвирши продължи и към Бургас, където го посрещнаха в ранния предиобед. Там бяха доставени 450 дози, 250 от които за медиците в Бургас, 150 ще отидат към Ямбол и Сливен.

Стигнаха и до Варна

Следобед дози от ваксините стигнаха и до Варна. Те ще са достатъчни за ваксинирането на близо 500 души медицински персонал от първа линия в морския град, съобщи БНТ.

Ваксинацията във Варна започва на 28 декември в лечебни заведения и РЗИ.

Част от ваксините са предназначени за медиците в Силистра, Добрич, Шумен, Разград и Търговище. Там ще ги получат в неделя.

Заповедта на министъра

В четвъртък здравният министър Костадин Ангелов издаде и заповедта, според която имунизациите в България започват от 27 декември (както и в други страни от ЕС). Първите, които ще получат ваксина, се очаква да са именно министърът, както и шефове на големи болници - заради примера. Най-напред имунизациите ще са за лекарите на първа линия. 

Ваксините ще са безплатни, доброволни и ще се поставят след информирано съгласие.

В електронен имунизационен регистър ще се съдържа информация затова кой се е ваксинирал, кога, с каква ваксина и от кой лекар. Достъпът до регистъра ще става с електронен подпис. Вероятно на малко по-късен етап ще има яснота и за реда за издаване на документ, който да удостоверява, че даден човек е ваксиниран, в случай, че му трябва такъв документ.