Имунизационната кампания срещу COVID-19 в България започва официално от 27 декември. Това обявиха от Министерството на здравеопазването днес. Министър Костадин Ангелов издаде заповед за старта на поставянето на ваксини, с подробни правила. В документа е изрично посочено, че ваксинацията е препоръчителна, доброволна и безплатна, поставянето на ваксината ще бъде предхождано от подписване на информирано съгласие от страна на гражданите. 

Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи. При необходимост в имунизационните екипи ще се включат и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ и здравните кабинети в детските градини и училищата или от други лечебни заведения, казват от МЗ.

Съгласно заповедта съдействие за осъществяване на имунизационната кампания оказват: областните управители и общинската администрация, включително и здравните медиатори, Българският лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и директорите на лечебните заведения на територията на съответните области.

Имунизационната кампания да започне приоритетно с обхващане на лица от целевите групи, определени с фази I-V на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България, пише още в заповеда. Според въпросния план ваксина трябва да получат първо медицинските работници от първа линия, които се борят срещу заразата. 

Вчера се разбра, че първите имунизирани ще са министър Ангелов и шефовете на големите болници.

Очаква се до края на януари в България да има доставени около 100 000 дози, които ще бъдат достатъчни за имунизирането на около 50 000 души.

Камионът с първите 10 000 ваксини тръгна от Белгия към България и се очаква да пристигне тази вечер или утре сутринта. Първите ваксини ще стигнат за 5000 души, които трябва получат по две дози от препарата.

До момента в Европа одобрение е получила ваксината на Pfizer и Biontech, а на 6 януари ще е заседанието на Европейската агенция по лекарствата за разглеждане на документацията за одобрение на препарата на американския фармацевтичен концерн "Модерна".