Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В момента, в който конспирациите за новите ваксини стават все по-зловещи, всеки, който иска да разбере истината може да го направи, ако се зарови в общодостъпните научни статии онлайн, специализираните научни форуми, или потърси познат специалист по темата. В опит да информира по-добре читателите си, Клуб Z се постара да направи всяко от тези три неща и да обясни на достъпен език някои от най-актуалните въпроси около ваксините. 

Първата одобрена ваксина срещу SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19, вече е факт - това е mRNA, или иРНК ваксината на фармацевтичния гигант Pfizer. Днес първата британка бе официално ваксинирана с нея, американската FDA (Федерална агенция по лекарствата) също я одобри за ползване, а България вече готви специални хладилници за първите 125 000 дози.

На базата на същата технология е създадена и ваксината на Moderna, която също приключи последната трета фаза на тестване и се очаква скоро след тази на Pfizer.

Защо тези ваксини бяха одобрени първи и какво представлява технологията иРНК?

Информационна РНК - ваксина без вирус

Повечето хора знаят, че целта на ваксината е да предизвика тялото ни само да създаде антитела, с които да бори вируса. Всеки е чувал за ваксината срещу едра шарка - която всъщност е друг вирус - кравешка шарка, която е много подобна на едрата, но далеч по-малко опасна.

Този подход отдавна е изоставен, и през последния век повечето ваксини са вируси, които са или директно умъртвени, или атенюирани - т.е. отслабени или деактивирани, което означава, че са неспособни да инфектират ефективно. Въпреки това имунната ни система ги разпознава и започва да създава антитела срещу тях. А най-новите ваксини често съдържат отделни пречистени протеини, които водят до същата реакция.

Т.нар. иРНК, или информационна рибонуклеинова киселина, е технология, която досега не е ползвана за масови ваксини, но всъщност не е толкова нова. Още през 1990 г. се доказва, че инжектирането на иРНК в мускулната тъкан на животни може да предизвика целенасочен синтез на протеини. Десетилетие по-късно на базата на тази технология започва разработката на ваксини срещу ракови заболявания.

Информационната РНК може да се нарече "шаблон" за протеини - или "списък с инструкции". При инжектирането й в дадена клетка, тя "прочита инструкциите" и започва да произвежда конкретния протеин. В случая с ваксините на Pfizer и Moderna - протеинът е същият, който коронавирусът използва, за да проникне в клетките ни и да ни инфектира. Всяка клетка праща екземпляр от протеините, които произвежда на повърхността си, за да може имунната система да следи какво се случва. Имунните клетки "виждат" вирусните протеини и подготвят имунен отговор - създават антитела.

Защо иРНК ваксината е по-безопасна?

Ако най-старата ваксина е била заразяване с по-лек вид вирус, а по-късните - заразяване с отслабен или мъртъв вирус, то иРНК не вкарва абсолютно никаква вирусна материя в тялото ни. Така няма реално никакъв шанс да се заразим от каквото и да е.

В добавка, иРНК е генетичен елемент, който не влиза в контакт с нашето ДНК, не може да се интегрира в генома ни, нито да се репликира в нашите клетки. Няколко дни след ваксинацията всичко, което са ни инжектирали, ще бъде разградено от клетките ни, което намалява шанса за всякакви странични ефекти.

Защо иРНК ваксината е готова по-бързо от останалите?

Защото е много по-лесна за производство.

Ваксините до момента, например тези срещу грипа, са трудоемки за масова изработка. Първо трябва да се създаде отслабен вирус, който след това се инжектира в чисти оплодени яйца (обикновено кокоши). След като този отслабен вирус се развие в яйцата, той се събира и допълнително се убива чрез химични агенти. След това идва контрол на качеството, после пакетиране за ефективно съхранение и чак тогава в крайна сметка ваксината е готова. Такъв процес в най-добрия случай отнема месеци.

За сравнение, иРНК се разработва далеч по-лесно. Не са нужни живи клетки или каквато и да е жива материя, целият процес е биологичен синтез в епруветка. По-скоро може да се сравни с химичен експеримент - във воден разтвор с нуклеотиди (градивните частици на РНК) се вкарва плазмидно ДНК, специално обработено, така че да служи като шаблон за създаване на иРНК, както и ензими, които четат шаблона и извършват процеса по синтезиране на иРНК. Този процес е бърз и лесен за индустриално производство.

Какви са недостатъците на иРНК?

Основният недостатък е крехкостта на въпросната верига информационна РНК - поради което се налага обвиването й в липозома, която да я предпазва от външните условия. Въпреки това финалният продукт продължава да е нестабилен и това е причината, поради която ваксината на Pfizer трябва да се съхранява при минус 70 градуса. Ваксината на Moderna търпи и по-дълго съхранение в нормален хладилник, но също е сравнително нестабилна, ако се сравни с противогрипните ваксини, например.

Коментари

Мдаа

Добра просвещаваща статия,само че дебилите които са облъчени,не можете да им промените мнението,поне аз така мисля!

....

Целта е да хванем хората по средата, които се колебаят.
Pet  Di's picture
Pet Di
Pet P

иРНК ваксина

Поздравления за автора и медийната платформа! Лек и достъпен стил , което демострира дълбоко познаване на темата. Това трябваше и да е тона на информационната кампания в БГ. Продължавайте с просветното дело , лъч надежда!

...

Благодаря ви. Трябва да подчертая, че всичко в дописката е консултирано с биолог и вирусолог.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.