Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Голяма част от данъците ни отиват в момента в здравеопазване."

Това заключи днес премиерът Бойко Борисов. Той продължи обиколките си из страната и през втория ден на Коледа - този път дестинацията беше Пловдивско.

Борисов отиде да провери как ще става ваксинирането във втория по големина град в страната, там пратката с ваксините вече пристигна по-рано тази сутрин. Пловдив заедно с Бургас и столицата ще са местата, откъдето утре започва кампанията по имунизирането срещу COVID-19.

"Дойдоха ваксините, съхранихме ги, както трябва", рапортува шефката на местното РЗИ д-р Ваня Танчева-Манчева.

Те обаче бяха транспортирани не в специален автомобил с фризер, а в бус за доставка на кренвирши, но с полицейски кордон. От Брюксел до столицата ваксините бяха доставени в специализиран за това транспорт.

Д-р Манчева чистосърдечно обясни, че си имат един ЗИЛ, който си го пазят, "няма да ми се сърдите, проф. Ангелов"....

"Понеже само той има дръжка, на която може да се сложи катинар, си го използваме до ден-днешен. Сега, като видите ЗИЛ-а, да не се шокирате! Имаме много добри хладилници!", предупреди делегацията д-р Манчева.

А Борисов отбеляза: "А, ти за хладилник говориш...чудех се къде държите тук камион..."

Здравният министър Костадин Ангелов реши да вземе нещата в свои ръце и да даде подбрани разяснения. "Ето тук, г-н премиер. Особеното, което казваме, хладилникът поддържа температура от 2 до 8 градуса. Тук вече ваксината при тази температура може да издържи пет дни", каза той. А Борисов изкомандва: "Отваряй" и след гледката на хладилника с няколко дози в него: "Затваряй".

Шефката на РЗИ показа готовите пакети с игли, спринцовки, информационни материали и т.н., които ще се разпределят по болниците, където ще има ваксинирани.

Ангелов показа карта, която ще се дава на всеки имунизиран. Тук е датата на първата доза, партиден номер на ваксина, дата, на която да се яви за втора доза, след това партиден номер и на втората ваксина, и след това ще се получи удостоверение от информационната система, изброи той.

"Трябва на хората много да им обясните да ги пазят, защото в един момент ще дойде време да кажат от ЕС - я да видим кой е ваксиниран и кой не е. Тогава да не се налага да се правят повторно. Нали имаме електронен списък...", отбеляза Борисов.

След това подкани Ангелов пак да повтори колко пари правителството е дало.

"Дотук да обясним на хората колко пари за ваксини, за лекарства допълнително правителството е отпуснало от парите на данъкоплатците. Като говорим за доброволна, безвъзмездна, безплатна... всъщност голяма част от данъците ни отиват в момента в здравеопазването", поиска Борисов.

Министърът рапортува:

"Дотук 180 млн. лв. за ваксини, още 50 млн. подготвяме да имаме буфер при увеличаване на количествата. Около 35 млн. са средствата за ремдесивир. На месец даваме 83 млн. за първа линия, отделно по линия на Касата 5 млн. за личните лекари и 1,2 млн. за сестрите при тях. 22 млн. и 260 хил. за "Буобио...".

Преди това Борисов беше и в Црънча, където се изгражда нов комплекс за специалните сили. "Той се строи по най-високите международни стандарти. В базата ще има медицински пункт, зала за обучение, столова, фитнес и всичко, от което се нуждаят", съобщи премиерът във фейсбук.

Борисов при спецсилите в Црънча. Снимка фейсбук

Разгледа наличната техника, коментира и че колите на НСО са на по 13 години, видя някои демонстрации на действия.

И отчете пак през социалната мрежа:

"1 милион патрона ще осигурим за нуждите на специалните сили.

Закупуваме и 98 бронирани автомобили от най-висок клас от български производител.

Специалните сили получиха и нови модерни каски и автомати. Предстои да получат и оборудване за нощно виждане.

Военните декларираха, че са готови и да дадат пример, като се ваксинират, за да може бързо да се преборим с пандемията."

Ключови думи

Коментари

Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

Безмълвен съм!

Потресаващо!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

??????

" Народ, който лекува ковид с кренвирши, няма как да бъде прекършен.".. А ако се беа сетили да разлеят ваксината в ракията.. Хем нямаше да са излагат, хем до нова година всите българи щаха да са ваксинирани..
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Посерко вече е неудържим!

Посерко вече е неудържим! Непрекъсната покорява все по-високи коти!

Никога не би ми минало и през

Никога не би ми минало и през ума, че някъде в България има хладилник ЗИЛ. В кой век живеем?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.