"Голяма част от данъците ни отиват в момента в здравеопазване."

Това заключи днес премиерът Бойко Борисов. Той продължи обиколките си из страната и през втория ден на Коледа - този път дестинацията беше Пловдивско.

Борисов отиде да провери как ще става ваксинирането във втория по големина град в страната, там пратката с ваксините вече пристигна по-рано тази сутрин. Пловдив заедно с Бургас и столицата ще са местата, откъдето утре започва кампанията по имунизирането срещу COVID-19.

"Дойдоха ваксините, съхранихме ги, както трябва", рапортува шефката на местното РЗИ д-р Ваня Танчева-Манчева.

Те обаче бяха транспортирани не в специален автомобил с фризер, а в бус за доставка на кренвирши, но с полицейски кордон. От Брюксел до столицата ваксините бяха доставени в специализиран за това транспорт.

Д-р Манчева чистосърдечно обясни, че си имат един ЗИЛ, който си го пазят, "няма да ми се сърдите, проф. Ангелов"....

"Понеже само той има дръжка, на която може да се сложи катинар, си го използваме до ден-днешен. Сега, като видите ЗИЛ-а, да не се шокирате! Имаме много добри хладилници!", предупреди делегацията д-р Манчева.

А Борисов отбеляза: "А, ти за хладилник говориш...чудех се къде държите тук камион..."

Здравният министър Костадин Ангелов реши да вземе нещата в свои ръце и да даде подбрани разяснения. "Ето тук, г-н премиер. Особеното, което казваме, хладилникът поддържа температура от 2 до 8 градуса. Тук вече ваксината при тази температура може да издържи пет дни", каза той. А Борисов изкомандва: "Отваряй" и след гледката на хладилника с няколко дози в него: "Затваряй".

Шефката на РЗИ показа готовите пакети с игли, спринцовки, информационни материали и т.н., които ще се разпределят по болниците, където ще има ваксинирани.

Ангелов показа карта, която ще се дава на всеки имунизиран. Тук е датата на първата доза, партиден номер на ваксина, дата, на която да се яви за втора доза, след това партиден номер и на втората ваксина, и след това ще се получи удостоверение от информационната система, изброи той.

"Трябва на хората много да им обясните да ги пазят, защото в един момент ще дойде време да кажат от ЕС - я да видим кой е ваксиниран и кой не е. Тогава да не се налага да се правят повторно. Нали имаме електронен списък...", отбеляза Борисов.

След това подкани Ангелов пак да повтори колко пари правителството е дало.

"Дотук да обясним на хората колко пари за ваксини, за лекарства допълнително правителството е отпуснало от парите на данъкоплатците. Като говорим за доброволна, безвъзмездна, безплатна... всъщност голяма част от данъците ни отиват в момента в здравеопазването", поиска Борисов.

Министърът рапортува:

"Дотук 180 млн. лв. за ваксини, още 50 млн. подготвяме да имаме буфер при увеличаване на количествата. Около 35 млн. са средствата за ремдесивир. На месец даваме 83 млн. за първа линия, отделно по линия на Касата 5 млн. за личните лекари и 1,2 млн. за сестрите при тях. 22 млн. и 260 хил. за "Буобио...".

Преди това Борисов беше и в Црънча, където се изгражда нов комплекс за специалните сили. "Той се строи по най-високите международни стандарти. В базата ще има медицински пункт, зала за обучение, столова, фитнес и всичко, от което се нуждаят", съобщи премиерът във фейсбук.

Борисов при спецсилите в Црънча. Снимка фейсбук

Разгледа наличната техника, коментира и че колите на НСО са на по 13 години, видя някои демонстрации на действия.

И отчете пак през социалната мрежа:

"1 милион патрона ще осигурим за нуждите на специалните сили.

Закупуваме и 98 бронирани автомобили от най-висок клас от български производител.

Специалните сили получиха и нови модерни каски и автомати. Предстои да получат и оборудване за нощно виждане.

Военните декларираха, че са готови и да дадат пример, като се ваксинират, за да може бързо да се преборим с пандемията."