Съветът на ЕС да изготви допълнителни санкционни списъци заради незаконните сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие.

За това призоваха снощи ръководителите на страните членки по време на срещата си в Брюксел. Санкции обаче не бяха наложени - противно на някои очаквания.

Германската канцлерка Ангела Меркел каза днес, че държавните и правителствените ръководители са се разбрали въпросът за евентуално оръжейно ембарго спрямо Турция да бъде разгледан между членките на НАТО и в координация със следващата администрация на САЩ.

Лидерите също така призоваха върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и Еврокомисията да изготвят доклад за състоянието на политическите, икономическите и търговските отношения на Съюза с Турция. В него трябва да бъдат включени инструментите и възможностите за действия срещу Анкара. Документът трябва да бъде готов за обсъждане най-късно на Европейския съвет през март 2021 г. и ролята на Турция в Либия и в Нагорни Карабах ще бъде сред главните теми, които той ще разгледа.

Сондажните дейности се извършват от турски кораби в изключителната икономическа зона на Кипър. В момента заради тях са наложени санкции срещу двама ръководители на Турската петролна корпорация (ТПАО). Мехмет Ферух Акалън и Али Джошсун Намоглу нямат право да влизат в ЕС, а сметките им на негова територия са замразени.

Лидерите на ЕС също така осъдиха едностранното решение на Анкара да отвори града-призрак Вароша в окупираната част на острова. Те настояват за пълно спазване на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Преговорите за Кипър трябва да бъдат бързо подновени под егидата на ООН. Европейският съвет остава ангажиран с намирането на всеобхватно решение за кипърския въпрос.

Същевременно Европейският съвет потвърди стратегическия интерес за развиване на взаимно изгодни отношения на ЕС с Турция. Съюзът е готов да продължи финансовата помощ за сирийските бежанци и приютилите ги турски общини. Има готовност и за сътрудничество в отговорното управление на миграционните потоци към всички страни членки на Съюза и в засилването на борбата срещу трафика на хора.