Еврогрупата в разширен формат да изготви на основата на консенсус поетапен и обвързан със срокове план за работа по всички нерешени елементи, необходими за завършване на изграждането на Банковия съюз.

Този призив отправиха в специално изявление ръководителите на страните от ЕС. Това стана на Европейския съвет в Брюксел.

В заседанието на лидерите на държавите от еврозоната участваха и колегите им от страните, на които предстои да въведат единната европейска валута. Еврогрупата е съставена от финансовите министри на страните, използващи еврото.

Един истински съюз на капиталовите пазари е изключително важен за ефективната и здрава европейска финансова архитектура, изтъкват ръководителите. Дълбоките и ликвидни капиталови пазари са от решаващо значение за отключване на допълнително финансиране за икономическата дейност в Европа и за генериране на инвестициите, необходими за екологичната и цифровата трансформация на икономиките в ЕС.

Банковият съюз бе иницииран през 2012 г. като отговор на дълговата криза в Еврозоната. Той е допълнение към Икономическия и паричен съюз (ИПС). Основната задача на Банковия съюз е да прехвърли част от правомощията на държавите в банковия сектор на европейско ниво.

Той се състои от три основни елемента - Единен надзорен механизъм, Единен механизъм за преструктуриране и Единна нормативна уредба. 

Проектът навлезе в задънена улица, след като бе блокиран от страните от Северна Европа. Причина стана предложената общоевропейска схема за гарантиране на депозитите. Северняците настояват първо да бъдат намалени съществуващите рискове в банките на държавите от Юга.