Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Еврогрупата в разширен формат да изготви на основата на консенсус поетапен и обвързан със срокове план за работа по всички нерешени елементи, необходими за завършване на изграждането на Банковия съюз.

Този призив отправиха в специално изявление ръководителите на страните от ЕС. Това стана на Европейския съвет в Брюксел.

В заседанието на лидерите на държавите от еврозоната участваха и колегите им от страните, на които предстои да въведат единната европейска валута. Еврогрупата е съставена от финансовите министри на страните, използващи еврото.

Един истински съюз на капиталовите пазари е изключително важен за ефективната и здрава европейска финансова архитектура, изтъкват ръководителите. Дълбоките и ликвидни капиталови пазари са от решаващо значение за отключване на допълнително финансиране за икономическата дейност в Европа и за генериране на инвестициите, необходими за екологичната и цифровата трансформация на икономиките в ЕС.

Банковият съюз бе иницииран през 2012 г. като отговор на дълговата криза в Еврозоната. Той е допълнение към Икономическия и паричен съюз (ИПС). Основната задача на Банковия съюз е да прехвърли част от правомощията на държавите в банковия сектор на европейско ниво.

Той се състои от три основни елемента - Единен надзорен механизъм, Единен механизъм за преструктуриране и Единна нормативна уредба. 

Проектът навлезе в задънена улица, след като бе блокиран от страните от Северна Европа. Причина стана предложената общоевропейска схема за гарантиране на депозитите. Северняците настояват първо да бъдат намалени съществуващите рискове в банките на държавите от Юга.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.