Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лидерите на страните от ЕС постигнаха споразумение за бюджета на ЕС, включващ Многогодишната финансова рамка (МФР) и Фонда за възстановяване.

Това стана още в първия ден на срещата на върха на Съюза в Брюксел.

Новината обяви в туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Има споразумение. Сега вече можем да започнем с прилагането му и да възстановяваме нашите икономики. Този забележителен пакет за възстановяване ще движи нашия зелен и цифров преход", написа той.

Бюджетът е на обща стойност 1,8 трилиона евро и е за периода 2021-2027 г. МФР е за 1,1 трилиона евро, а Фондът за възстановяване – за 750 милиарда евро.

Споразумението е постигнато с пълно единодушие, съобщи Щефан Зайберт, говорителят на германския канцлер Ангела Меркел.

Полша и Унгария са приели компромиса, предложен от германското председателство на ЕС. Двете страни са оттеглили ветото си върху бюджета, което бяха наложили заради недоволството си от обвързването на получаването на евросредства с върховенството на закона.

Според компромиса Еврокомисията няма да прилага механизма за условност, преди Съдът на Европейския съюз (СЕС) да се произнесе дали той е законен. Премиерите Матеуш Моравецки на Полша и Виктор Орбан на Унгария дадоха съвместна пресконференция, в която се поздравиха един друг с постигнатия според тях успех. Според Моравецки страните им ще се обърнат към Съда, защото е необходимо да се провери дали този механизъм е съвместим с европейското законодателство.

Обвързващият механизъм важи само за периода 2021-2027 г.

До последно въпроси около него са повдигали страни като Нидерландия и Белгия. Особено настоятелен е бил нидерландският премиер Марк Рюте. Той поставил три искания – да бъде сигурен, че Европарламентът ще одобри споразумението, да получи гаранции от правния отдел на Съвета, че обхватът на механизма не е променен, и че дори той да бъде задействан със закъснение, Еврокомисията ще може да наказва със задна дата до 1 януари 2021 г. за неспазрване на върховенството на закона.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен поздрави германското председателство за постигнатото споразумение. Самата тя е германка.

Новината за сделката за бюджета дойде след кратка пауза на заседанието. След това лидерите продължиха да дискутират други теми – климатичните промени и евентуалното налагане на санкции срещу Турция.

Същевременно на Европейския съвет бяха приети заключения за ваксините срещу COVID-19, за отношенията между ЕС и САЩ и за продължаването до 31 юли 2021 г. на санкциите срещу Русия.

Ключови думи

Коментари

Десебар Бойкикев's picture
Десебар Бойкикев
Десебарка

Орбан да черпи. Рюте - супата.

Новото е, че Европейският съд ще се произнася, ПРЕДИ да се пристъпи към спиране на средствата за дадена членка съгласно новия механизъм. Две-три години съдебни дела ПРЕДИ да се спират средства, а дотогава я камилата, я камиларя. Унгария и Полша извъртяха дебел болт на нидерландскитеб другари без да пропускат и бабоеб Наполеон. На всичкото отгоре всички надежди на клетата "демократична" общност у нас изтекоха в канала. Време е за яйца и тикви пред немското посолство.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.