Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Убеден съм, че след като сме тук, ще излезем с решение в следващите часове", заяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си днес в Брюксел.

Той дойде за участие в Европейския съвет. На него ръководителите на страните от ЕС ще се опитат да приемат бюджета на ЕС, включващ Многогодишната финансова рамка (МФР) за 1,1 трилиона евро и Фонда за възстановяване в размер на 750 милиарда евро.

Срещата е присъствена и според запознати е възможно да продължи и в събота, особено ако Полша и Унгария продължават да се противопоставят на обвързването на еврофондовете с върховенството на закона.

Сред най-важните за България теми е и Зеленият пакт, допълни Борисов. Той припомни как Европейският скъвет е решил първо до 2030 г. таванът на вредните емисии да бъде намален до 50 на сто. После от Европарамента са поискали процентите да бъдат 60.

"Сега ние казваме 55 процента, макар че и нашите амбиции в Европейския съвет и на всяко правителство да са много повече от това. Защото сме поели ангажимент за неутралност към климата до 2050 г. Може да бъде и по-скъпо за някои, но когато сме целият Европейски съюз заедно, мисля, че ще се намерят варианти да бъде помогнато на страните с въглищни централи", каза премиерът.

И изрази благодарност към председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайаен, тъй като всеки ден разговаря с нея и с екипите, работещи по въпроса. Последният разговор е бил вчера.

"А и много сме направили в соларни паркове, вятърна енергия, водна енергия, която произвеждаме. Всичко това са зелени енергии“, обобщи Борисов.

Колкото до „Брекзит“, той припомни, че от ЕС винаги са твърдели, че трябва да се постигне споразумение за бъдещите отношения. Но Европа не е искала излизането на Великобритания и всичко трябва да бъде направено така, че страните членки да бъдат солидарни.

Държавните и правителствените ръководители очакват Фон дер Лайен да ги запознае как върви тестването и одобряването на ваксините срещу COVID-19, както и за календара, по който те ще пристигат.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.