Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Еврокомисията задейства днес комплекс от извънредни целенасочени мерки, позволяващи взамния достъп на европейски и британски риболовни съдове до териториалните води на другата страна. Мерките гарантират и взаимна свързаност по суша и въздух между ЕС и Обединеното тгралство.

Причината е несигурността около това дали ще бъде постигнато търговско споразумение между Брюксел и Лондон до 1 януари 2021 г. Целта е мерките да важат за периода, през който няма да има сделка. Ако не влезе в сила споразумение, срокът на действието им ще приключи след един фиксиран период. Не се уточнява обаче какъв ще бъде той.

„Преговорите продължават. Предвид наближаващия край на преходния период обаче няма гаранция ако и дали ще бъде постигнато споразумение, дали то може да влезе в сила навреме. Нашата отговорност е да бъдем подготвени за всички възможности, вслючително да нямаме споразумение с Великобритания до 1 януари 2021 г. Затова задействаме тези мерки днес“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Брюксел неведнъж призова заинтересованите страни да бъдат готови за всички възможни сценарии. Вариант без споразумение ще доведе до срив в много сектори, като някои от тях ще бъдат несъразмерно засегнати поради липса на резервно решение. В други сфери заинтересованите страни пък не могат да предприемат мерки, смекчаващи удара.

Затова ЕК задейства 4 извънредни мерки.

Основни въздушни връзки - предложение за регламентг за гарантирането на определени въздухоплавателни услуги между Великобритания и ЕС за 6 месеца. Това ще стане при положение, че Лондон гарантира същото;

Авиационна безопасност. Ще бъде предложен регламент, гарантиращ, че редица сертификати за безопасност на продуктите могат да бъдат използвани без прекъсване в самолетите на ЕС. Така ще бъде избегнато „заземяването“ на европейските самолети;

Основни пътни връзки – предложение за регламент, покриващ основната свързаност както на товарния, така и на пътническия транспорт за 6 месеца, при положение, че британската страна гарантира същото на превоцвачите;

Рибарство – предложение за регламент за създаване на подходяща правна рамка за продължаване на взаимния достъп на европейски и британски съдове до териториалните води на другата страна след края на тази година. Тя ще важи до събитието, която ще настъпи по-рано – 31 декември 2021 г. или сключването на споразумение с Обединеното кралство. За гарантиране устойчивостта на риболова и поради неговата важност за поминъка на много общини е необходимо гарантиране на разрешението.

ЕК ще работи заедно с Европарламента и Съвета на ЕС за влизане на всички предложени регламенти в сила от 1 януари 2021 г.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.