Еврокомисията приканва България да обмисли мерки в подкрепа на стратегията за поетапно прекратяване на употребата на въглища.

Това е една от препоръките на Европейската комисия, съдържаща се в огласения днес доклад „За състоянието на енергийния съюз“. Той е посветен на напредъка в прехода към чиста енергия и основата за „зеленото“ възстановяване.

България трябва да предприеме препоръчаните мерки, докато изготвя своя национален план за възстановяване и устойчивост. Отказът от въглища трябва да бъде с ясни времеви цели. От Брюксел припомнят, че София все още няма план в тази сфера.

Страната ни трябва също така да гарантира справедлив преход за районите, зависими от каменните и лигнитните въглища, както и да подготви ясна стратегия за насърчаване на възобновяемата енергия. Препоръчват се също мерки за реформа на енергийния пазар.

Докладът съдържа оценка на интегрираните национални планове „Енергия и климат“ (ИНПЕК) на страните членки на ЕС.

Други съвети към България са да предприеме мерки за насърчаването на инвестициите в санирането на сгради. Вниманието трябва да е съсредоточено върху жилищните постройки с най-лоши енергийни показатели.

От страната ни се очаква също да подобри устойчивата транспортна инфраструктура и да засили устойчивата мобилност.

Същевременно ЕК отбелязва, че България е сред държавите, постигнали целите до тази година за добиване на възобновяема енергия. Според данните токът у нас е най-евтин в ЕС - 98 евро за мегаватчас.

В България и Малта е най-ниска цената за пренос на електроенергия - 25 евро за мегаватчас.