Полша и Унгария са дали предварително съгласие за предложен от Германия компромис, в замяна на който да вдигнат ветото си върху следващия седемгодишен бюджет на ЕС и възстановителния план към него, предаде Ройтерс, позовавайки се на неназован полски правителствен източник.

Будапеща и Варшава наложиха вето върху бюджета и плана на обща стойност от 1,83 трилиона евро, защото не са съгласни с ново правило в него, което обързва финансирането със спазването на върховенството на закона.

Ние сме в предварително споразумение, но има някакъв натиск... целта е да сме свършили с това преди срещата на ЕС" (в четвъртък) е казал източникът под условие за анонимност.

Обвързването - само със съдебно решение

Според „Политико“ в компромиса става дума за нова схема, според която достъпът до евросредства няма да бъде обвързван с критериите за върховенството на закона, преди Съдът на Европейския съюз (СЕС) да се произнесе по нейната законност.

Според проектозаключенията, цитирани от изданието насоките на Еврокомисията за прилагане на механизма ще бъдат финализирани след постановление на СЕС. Целта е да бъдат включени елеменнтите, произтичащи от това решение. До финализирането на насоките ЕК няма да предлага мерки в съответствие с регламента.

Засегнатите държави ще могат да се обръщат към Европейския съвет, който трябва да формулира обща позиция по въпроса.

Освен това германското предложение предвижда новият механиъм да важи само за новия бюджет на ЕС и Фонда за възстановяване за периода 2021-2027 г. Така няма да бъдат засегнати плащания за предишни бюджетни цикли.

Чака се текстът да бъде одобрен от Холандия и други скептични държави членки, твърди Ройтерс.

Агенцията цитира и полския вицепремиер Ярослав Говин, лидер на партия-младши партньор в управляващата консервативна коалиция, че ако упорства с ветото Полша има опасност да загуби €65 млрд. финансиране от бъдещите бюджет и план, с които ЕС трябва да се възстанови от последствията на пандемията. 

Говин е предупредил, че при продължаване на ветото коалиционните му партньори трябва да се приготвят за предсрочни избори.

Ройтерс посочва, че полското и унгарското правителство не са се отзовали на молбите за коментар по въпроса, но че дипломат в Брюксел е потвърдил наличието на предварително споразумение.

Полша и Унгария се опасяват, че механизъм, обвързващ еврофинансирането с върховенството на закона, ще ги лиши от средствата заделени за тях от бъдещите бюджет и план, защото ЕС е започнал вече срещу тях правни процедури по повод на спорни съдебни реформии обвинения за установяване на правителствен контрол въруху медии и неправителствени организации. 

Двете правителства смятат, че ЕС надвишава правата си и се меси във вътрешните им работи. Европейската комисия и някои държави членки ги оибвиняват, че нарушават основополагащи демократични принципи на ЕС, залегнали в неговия договор.

Приемането на дългосрочния бюджет на ЕС и на плана към него изисква единодушие. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер  Лайен предупреди, че ако не се постигне компромис, ще постави на масата френско предложение бюджетът и планът да бъдат приети с междуправителствено споразумение само между държавите, съгласни с  механизма за върховенството на закона, което би изключило Полша и Унгария.