Този коронавирус не се лекува с антибиотици. Аспиринът помага.

Това е тезата, която застъпва доц. Атанас Мангъров. Отявленият критик на засилените противоепидемични мерки вече е началник на COVID отделението в Инфекциозна болница. Новото назначение на педиатъра инфекционист, който досега ръководеше детското отделение на лечебното заведение, събуди немалко опасения за начина, по който той ще лекува пациентите си. В момента в COVID клиниката има около 80 души, пълно е, каза той. На въпрос потвърди, че ще спазва протокола за лечение на пациент с коронавирусна инфекция, след което надълго обясни своите виждания.

 
Ето и неговите обяснения пред БНР каква логика на лечение ще следва:
 
"Това е едно остро инфекциозно заболяване, което е ново, за което няма измислено дефинитивно лечение. Това, което отличава COVID от другите сезонни вирусни инфекции, е, че цялата история при тях приключва за около седмица. При COVID острата фаза е около 13-14 дни. Към седмияосмиядеветия ден, след като човек е изпил два-три антибиотика и не му спада температурата, защото няма как да му спадне, като пие антибиотик, лудва, хуква да си прави снимка и там се виждат изменения, каквито са характерни за вирусна инфекция, каквато е COVID. 
 
Това не се лекува с антибиотик, трябва да се изчака да мине. Ако вече се добави вторична бактериална инфекция, което става в много малък процент от случаите, тогава има смисъл да се дават антибиотици. Преди това какво се случва? Дават се един, втори, трети антибиотик, ефект няма. Причината е, че става дума за вирусни изменения, които не се лекуват с антибиотици."

За COVID няма дефинитивно лечение - нито ремдесивир, нито кръвната плазма, "да му дадеш и да му мине" - допълни Мангъров. Най-важното били грижите, но в някои случаи нямало ефект, "защото заболяването е такова". По думите му това ставало в много малък процент от случаите.

"Болните трябва да се рехидратират добре, да им се дава кислород, когато е нужно, да се дават медикаменти, с които да се намалява способността на кръвта да се съсирва, като най-простото средство за това е обикновеният аспирин", твърди той.

И пак повтори: "Най-тежката фаза е накрая към 10-11-12 ден, когато човек трябва да издържи, като трябва всячески да се подпомага с добра хидратация, със симптоматични средства, с кислород, ако има нужда, трябва да се добави антибиотик, но не в началото." В болница трябвало да влиза само човек, който има нужда от кислород.
 
 
Доцентът продължи да настоява, че болните трябва да си останат вкъщи, да пият много течности, "чайчета и бульончета" и по една таблетка аспирин или антистенокардин. И евентуално при силна температура и болки по мускулите - симптоматично средство за сваляне на температурата. На въпрос дали се притеснява, че хората, които попадат в неговото отделение, може да му нямат доверие, той каза: "Тези, които аз лекувам, ми имат доверие. Ако ставаше с даването на два или три антибиотика, щяха да се дават и да няма проблем.  Другите, които настояват за антибиотик, не сме им отказали."

"Личните лекари да спрат с телефонната медицина"

Според Мангъров големият натиск върху системата идвал от факта, че личните лекари не си изпълняват задълженията.

"Няма как да се състезаваш, когато едната ти ръка е вързана. Доболничната помощ трябва да се включи активно. Личните лекари трябва да влязат във функциите си, да спрат с тази телефонна медицина и да започнат да лекуват болните си. Дистанционно лечение по телефона не се получава. Болният трябва да бъде прегледан. Личните лекари трябва да спазват всички предохранителни мерки, за да не се заразят. Те са лекари, наясно са с тези мерки, трябва да ги прилагат и спазват. Не бива да се забравя, че COVID не е от особено опасните инфекции, трябва да се слагат нужните предпазни средства, маски, ръкавици, хигиена, тези неща се учат в медицинския курс. Но да започнат да преглеждат болните си", каза той.

На въпрос за неговото отношение към предпазните средства той каза, че носи маска на работа. (В тв интервю по бТВ преди време обяви, че има една маска от март, когато е извън работа, и не я слага често - така посещава и 98-годишната си майка, също педиатър.) "Хубаво е да се носи, но маската е най-малкото нещо, което да ви предпази. Хубаво е да се спазва хигиена."

"Това ще мине през всички хора, в това число и през медицинското съсловие. При някои по-леко, при други по-тежко. Но това не означава, че медицинското съсловие трябва да абдикира от задълженията си", каза той, без да споменава, че броят на починалите от коронавирусна инфекция медици в страната непрекъснато расте.

Мерките в България - много либерални и много правилни

Мангъров не пропусна да похвали мерките на правителството, които в "нашата страна са много либерални и много правилни". 

Той отново показа доста "либерално" отношение към темата за опазването на човешкия живот.

"Може да се затворим, да не живеем, за да пазим човешки животи. Ще го направим това, докато свършим финансовите средства, когато се отворим, ще видите, че всичко започва отначало", каза той.

На въпрос дали е готов да носи отговорност за предишни свои твърдения като това, че през лятото вирусът ще изчезне, той отговори едносрично: "Не."

"Този вирус не изчезна през лятото. Можеше да изчезне, ако беше по-силно смъртоносен. Той е с много малка смъртност - 0,3 процента, и затова не изчезна",  беше обяснението му.

Коронавирусът бил като земетресение, ураган, природно бедствие - направи сравнение доцентът.