Доцент Атанас Мангъров, шеф на детското отделение на Инфекциозната болница в София и главен опозиционер на официалните мерки срещу коронавируса у нас, каза, че ходи редовно на работа и няма да си направи веднага тест за коронавирус, макар миналия уикенд да е бил събеседник на живо в предаването на журналиста от БНТ Георги Любенов, който съобщи вчера, че се е самоизолирал, защото е дал положителен тест за коронавирус.

"Засега няма да си правя тест, защото още ми е рано", каза Мангъров пред бТВ тази сутрин. "При тези инфекции има инкубационен срок в рамките на 14 дни. Все едно една жена да е правила секс преди два дни и сега да си направи тест за бременност - той няма да бъде положителен, защото е прекалено рано... Ще се изследвам, ако имам симптоми, или ако някой ми нареди да се изследвам." 

Ако всички хора без симптоматика си правят тестове, по думите му е "много добър начин системата да спре и да влезем в задънена улица".

Мангъров коментира поставения днес пореден рекорд в страната ни - 785 новоустановени случая, или 13,5% от направените тестове.

Според него в нея няма нищо тревожно, защото така или иначе 80-90% от населението ще се зарази, но много малка част ще се разболее.

"Всички ще се заразят, но няма да се разболеят много", каза Мангъров в друго интервю пред БНТ тази сутрин. "Колкото повече тестове правим, толкова повече положителни ще намираме."

"Начинът да се справим с една въздушно-капкова инфекция не е този", добави той. "Начинът е като в Швеция и в Беларус."

По думите му три четвърти от хоспитализираните с коронавирус у нас са в болниците от страх, а не защото реално имат нужда от това, а процентът на пациентите в интензивни отделения е сравнително малък.

Според последните данни от Единния информационен портал новите потвърдени случаи на коронавирус в България днес са 785, или 13,5% от направените през последното денонощие 5819 теста. Починалите са осем, с които стават общо 923. Излекуваните са 164, а общо - 16 139. Общият брой на установените случаи на коронавирус от началото на пандемията е 25 774. Към момента в болници се лекуват 1307 пациенти, а 64 от тях са в интензивни отделения. Активните случаи в момента са 8712.

Главната предпазна мярка срещу коронавируса е личната хигиена, по-точно - редовното миене на ръцете. Той заяви, че лицевите маски са безполезни, защото вирусите се намират в микроаерозолни частици, които свободно минават през тъканите на маските. 

България следва погрешен модел на борба с коронавируса. Трябва да следва модела на Швеция и на Беларус, които разчитаха на колективния имунитет, т.е. на самоограничаването на вируса, след като той зарази по-голямата част от населението.  

Брояг на заразените и починали от COVID-19 медици отразява нормалните рискове на професията по думите на Мангъров.

"На война като на война", каза той.