Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Педиатърът инфекционист доц. Атанас Мангъров, който оглавява детското отделение на Инфекциозна болница и който се превърна в най-големия критик на противоепидемичните мерки във вида им на прилагане в България, ще оглави отделението за коронавирусни пациенти на лечебното заведение.

Това съобщи във вторник здравният министър Костадин Ангелов.

„Много е важно всеки лекар да бъде включен в борбата за лечение на коронавирус. Проведох разговор с доц. Мангъров още вчера и лично съм го помолил да се включи. Той пое ангажимент и има заповед за началник на клиниката, в която се лекуват всички пациенти с коронавирус. Отговорността за лечението на тези пациенти ще е и негова, рамо до рамо с колегите“, бяха думите на министъра.

Директорът на Инфекциозна болница проф. д-р Татяна Червенякова уточни, че в понеделник Мангъров е подал молба за преназначаване с мотива, че в момента потокът към детската клиника, в която работи, е по-нисък.

Още от началото на пандемията доцентът реши да заеме крайна позиция като твърд противник на ограниченията, говореше упорито против носенето на маски, защитаваше тезата, че това е инфекция, през която така или иначе ще премине по-голямата част от населението, стана известен и с изказването си за "сухите съчки" (т.е. онази част от обществото, която е по-уязвима- болни, възрастни и т.н.).

Наскоро по бТВ Мангъров обяви, че има една маска от март месец, но не я носи дори и на обществени места като градския транспорт.

Педиатърът инфекционист често беше критикуван, че прави всички тези твърдения, с които активизира противниците на мерките срещу разпространението на коронавируса, без да е влизал дори в COVID отделение. Подобно обвинение задочно му отправи преди време и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Досега обяснението на Мангъров беше, че той непрекъснато лекува и някои от пациентите му (основно деца) се оказват и с COVID. Но даваше уклончив отговор за прекия си досег с лечението на инфекцията.

След като във вторник стана ясно, че доцентът ще оглави отделението за пациенти с коронавирус на Инфекциозна болница, във фейсбук се появиха много коментари, че човек, който твърди, че не работи с предпазни средства и е противник на официалната линия, получава повишение и толкова отговорности.

Припомня се и случаят, за който сподели в социалната мрежа журналистът Мохамед Халаф. 

"Синът ми от няколко дни има симптоматика подобна на COVID-19. Вчера привечер отиде на преглед при доц. Мангъров в неговия кабинат на ул. “Милин камък”. Преди това синът ми имаше назначено лечение, определено от джипито. След прегледа доцентът му е казал, че има вирус SARS и ще се оправи, да изхвърли лекарствата от джипито и само да си почива, да пие чайчета и да лежи повече в леглото. След 14 дни всичко ще е наред. Синът ми има астма от дете. Беше го информирал, но въпреки това Мангъров искал да не взима лекарствата, които му бяха предписани, защото поддържаше температура! Казал му също, че няма нужда да прави PCR тест", разказа той преди дни.

Въпреки крайните реакции в социалните мрежи трябва да се има предвид, че държавата вече има протокол за лечение на болните от COVID и той трябва да се следва в лечебните заведения. Освен това Мангъров е педиатър и инфекционист с дългогодишен опит и познания.

Коментари

Филип Боев's picture
Филип Боев
Филип Боев

Помнете историята.

Доктор Мангъров, внимавайте с даровете на политиците.В древността един град се подлъга да приеме дървен кон-ръчна изработка.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

Бойко, Бойкооо, ликвидира ГЕРБ. Егати лидера си. Ходи да си ядете супички с Мангаров. Когато и да се разкараш от властта, все ще е късно.
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Фрунзе

Е те сега тоя физически и духовно сакат човек ще разбере кон боб яде ли:)))))

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.