На фона на големия ръст на нови случаи на коронавирусна инфекция в страната доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение на Инфекциозна болница, отново разви и дообогати свои тези като обяви, че няма втора вълна, нивото на истински болните хора е едно и също от март, че "всички се натискат да влизат в болница", на човек с дихателна недостатъчност трябва да му се даде кислород, а "всички други медикаменти са под въпрос". Възхвали действията на Швеция и Беларус. И даде уклончиви отговори за това доколко има личен опит в лечението на болни от COVID-19.

Обяви и че Националният оперативен щаб трябва да бъде закрит. Подобни препоръки давал и на премиера Бойко Борисов.

"Много пъти съм му казвал, че този щаб трябва да бъде разкаран, защото плаши хората и всички негативи отиват към него (към премиера-бел.ред.)", бяха думите на Мангъров по БНТ.

По повод подновените брифинги на НОЩ, той обяви, че "от две седмици насам се върнахме в малко по-лека форма към това, което беше през март-април-май".

"Щабът продължава да не мисли със собствената си глава, а да се води по причини, които не са медицински", каза Мангъров.

Доцентът обясни и кога според него може да се говори за втора вълна.

"Каква втора вълна има? Ако има няколкостотин души, които лежат в болница, тогава трябва да има втора вълна."

Мангъров подхрани и някои от конспиративните теории как няма много болни от короновирусната инфекция, но болниците приемат пациенти, защото получават пари за тях.

В прав текст той обяви:

"Всички се натискат да влизат в болница, болниците на драго сърце ги приемат, те са търговски дружества."

Сривът в здравата система можело да дойде точно от всички, които влизали в болница без да има нужда и така заразявали медицинския персонал.

Според доцента, "когато човек получи дихателна недостатъчност, на него просто трябва да му бъде даден кислород, всички други медимакемнти, които се използват са под въпрос".

Той разви и своя теория за положителните тестове, от която стана ясно, че и при положителен тест, ако си без сиптоми и се чувстваш добре, можеш да си ходиш на работа.

"Тези неща ги слушаме от март насам, чакахме да дойдат камиони с трупове. не дойдоха. От самото начало досега истински болните хора са горе-долу едно и също число. Не очаквам да се случи нещо, защото това е нивото от 6-7 месеца насам. Това говорене е ужасно неправилно", каза Мангъров по повод прогнози на математика на щаба проф. Николай Витанов от БАН.

"Най-затворените страни сега има най-висок ръст на високозаразени. Докато в Швеция и Беларус, които бяха оставени относително свободни, ръстът е много по-малък", продължи той.

Доцент Мангъров, който е инфекционист и педиатър, даде доста уклончив отговор на въпроса дали е лекувал болни с COVID-19. Обясни, че той никого не връщал и после се оказвало, че някои от пациентите му са били с коронавирус. Но в Инфекциозна болница имало отделението за COVID било отделено и там лекували по-млади колеги.

Една от основните критики към Мангъров е, че той не е имал пряк досег и няма практика и наблюдение от първа ръка върху болните и съответно не знае как протича заболяването, но дава оценки и мнение.

 
Доцентът каза, че си прави тестове, даже преди два дни бил последният. Каза още, че не би си позволил да мисли, че има влияние над Борисов.
А че заради алтернативните му възгледи хората го поздравявали, черпели го със сладолед, давали му безплатно гевреци.

Кантарджиев: Поне маски да носят, бе, не е така тежко

"Всички подозираме конспирации. Ето аз подозирам, че някой поддържа конспирацията, че вирус няма."

Това коментира по бТВ в неделя един от членовете на щаба проф. Тодор Кантарджиев.

Той повтори, че затваряне не се предвижда, а тъй като ситуацията е различна във всяка област, решенията как ще се действа трябва да а на областните щабове.

"Всеки областен щаб по данните, които има, трябва да се вземат някакви мерки. няма унификация, всяка област решава за себе си", каза Кантарджиев.

"Засега нагласата на господин министъра да се правят нещата по места", добави той

Кантарджиев отново повтори призива си да се носят маски.

"Поне маски да носят, бе, не е така тежко", каза той.

"Ядене, пиене и пеене на ухо, това е най-опасното", не пропусна професорът една от любимите си сентенции.