Доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозна болница, се оплака в ефира на бТВ, че главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев му се е обаждал, за да му нареди да си затваря устата.

Кунчев отрече да му е оказвал натиск.

Още от началото на пандемията от COVID-19 Мангъров е отявлен противник на строгите мерки и защитава тезата, че не трябва да има ограничения, за да го преболедуват повече хора. Медийните изяви на Мангъров му спечелиха много противници, но и привърженици. След като първоначално премиерът Бойко Борисов силно го критикуваше, реши да се срещне с него и да демонстрира доверие в тезите на Мангъров, което доведе до още по-голямо разединение в обществото по отношение на противоепидемичните мерки и до колебливото им спазване.

В петък Мангъров определи действията на Кунев в борбата с коронавируса като "неадекватни".

„Случи се нещо с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев през последните месеци и действа неадекватно. Затварянето на страната, маските в училищата - това е липса на мисъл… Те ме потърсиха и ми казаха да си затварям устата“, обяви Мангъров.

След което поясни, че под "те" разбира Кунчев.

„Д-р Кунчев ми каза да си затварям устата. В 2 ч. през нощта карам колата, връщам се от преглед. Звъни ми телефонът, обажда ми се д-р Кунчев. С него винаги сме били приятели. Каза ми –„Много говориш, аз съм единственият, който се противопоставя на лошото отношение към теб. Трябва да млъкнеш. Аз казах: "Добре", но не млъкнах", разказа ситуацията с елемент на самогероизиране доц. Мангъров.

Кунчев беше категоричен, че не може да става дума за оказан натиск.

"Първо да влезе в отделение по COVID, в което не е стъпвал", препоръча той на колегата си.

 „Омръзна ми да обсъждам изявления на хора, които в живота си не са виждали болен от коронавирус. Аз няма как да оказвам натиск над него, а и не искам. Работим от много години заедно“, добави той.

„Препоръчах му да не обърква хората. Нека да мисли каквото иска, но когато всички страни вземат мерки, СЗО препоръчва, когато европейски и американски центрове (за борба с инфекциозните болести - бел. ред.) доказват с факти и цифри колко помагат маските, да излезеш и да кажеш: „Това е глупост, не го правете“, е объркване на хората и пречи на мерките на държавата да се бори с инфекцията“, коментира още главният държавен здравен инспектор.

Той обясни, че не иска да плаши хората, но коронавирусът е реалност и колкото повече хора се спасят – толкова по-добре.